Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα συμβεί όταν σταματήσετε ένα φάρμακο απώλειας βάρους όπως το Ozempic;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι θα συμβεί όταν σταματήσετε ένα φάρμακο απώλειας βάρους όπως το Ozempic;
spot_img

Πως θα αποτρέψετε την “ποδηλασία βάρους”;

   Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν φάρμακα όπως το Ozempic για να χάσουν βάρος αν και προορίζονταν αρχικά για διαβητικούς. Τα Wegovy και Ozempic (σεμαγλουτίδη) και τα Zepbound και Mounjaro (τιρζεπατίδη) είναι τα πιο γνωστά στην κατηγορία των φαρμάκων που μιμούνται τις ορμόνες για να μειώσουν τα αισθήματα πείνας. Το πρόβλημα πως ένα σημαντικό ζήτημα προκύπτει κατα τη διακοπή τέτοιου είδους θεραπείας κατά της παχυσαρκίας. Η Natasha Yates, Γενικός Ιατρός και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μποντ, αναλύει στο The Conversation τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας διακοπής.

   Όσον αφορά μια βακτηριακή λοίμωξη, η χρήση αντιβιοτικών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Όσον αφορά την παχυσαρκία όμως, που είναι μια μακροχρόνια κατάσταση η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Ναι μεν η λήψη τιρζεπατίδης ή σεμαγλουτίδης μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το λίπος, ωστόσο, είναι πιθανό μετά τη διακοπή να ξανά πάρετε το βάρος που χάσατε, καθώς δεν διορθώνει τους παράγοντες της παχυσαρκίας.

   Η Yates παρομοιάζει τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως η σεμαγλουτίδη, με τα φάρμακα για την πίεση, λέγοντας όπως η θεραπεία για την υπέρταση είναι δια βίου και δεν λειτουργεί όπως ένα αντιβιοτικό. “Το ίδιο συμβαίνει και με την παχυσαρκία. Τα φάρμακα λειτουργούν, αλλά μόνο ενώ τα παίρνετε”, σημειώνει. Το πρόβλημα είναι ότι όταν σταματάτε τη φαρμακευτική αγωγή, το σώμα σας θα αρχίσει να παίρνει ξανά βάρος, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται δίαιτα yo- yo ή αλλιώς “ποδηλασία του βάρους”. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κύκλο αυξομείωσης βάρους που, όπως υπογραμμίζει μελέτη, μπορεί να έχει αρνητικές διαπροσωπικές και ψυχολογικές συνέπειες, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να απεγκλωβιστούν.

    Ο κίνδυνος βέβαια για το σώμα από τις διακυμάνσεις του βάρους είναι μεγαλύτερος για άτομα που δεν είναι παχύσαρκα, τονίζει η Yates, γι’ αυτό εφιστά την προσοχή σε όσους δεν είναι παχύσαρκοι αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τιρζεπατίδη ή σεμαγλουτίδη για να προσπαθήσουν να χάσουν ανεπιθύμητο βάρος.

   Σύμφωνα με την ίδια, οι τρόποι με τους οποίους θα αποφύγετε να πάρετε βάρος όταν σταματήσετε, περιλαμβάνουν:

  • να έχετε ποιοτικό ύπνο
  • άσκηση με τρόπο που χτίζει και διατηρεί τους μυς. Ενώ παίρνετε το φάρμακο, πιθανότατα θα έχετε χάσει μυϊκότητα καθώς και λίπος, αν και αυτό δεν είναι αναπόφευκτο, ειδικά εάν ασκείστε τακτικά ενώ το παίρνετε
  • αντιμετώπιση συναισθηματικών και πολιτισμικών πτυχών της ζωής που συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής ή/και τρώτε ανθυγιεινά τρόφιμα και πώς βλέπετε το σώμα σας. Το στίγμα και η ντροπή γύρω από το σχήμα και το μέγεθος του σώματος δεν θεραπεύονται με τη λήψη αυτού του φαρμάκου. 
  • να τρώτε με υγιεινό τρόπο, και να συνεχίσετε τις συνήθειες που διαμορφώθηκαν κατά τη λήψη του φαρμάκου. Τρώγοντας γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, για παράδειγμα, και χαμηλότερο συνολικό μέγεθος μερίδας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα