Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες
spot_img

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το άγχος από μόνο του μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.  Αν και τα ποσοστά της κατάχρησης αλκοόλ είναι υψηλότερη στους άνδρες, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά σε ένα προσομοιωμένο μπαρ ενώ βίωναν αγχωτικές και μη αγχωτικές καταστάσεις. Το άγχος οδήγησε τις γυναίκες, αλλά όχι τους άντρες, να πίνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο, εύρημα που καταδεικνύει τη σημασία της μελέτης των διαφορών φύλου στην κατανάλωση αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Psychology of Addictive Behaviors.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκοπεύουν να πιουν ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά και να σταματήσουν να πίνουν, αλλά άλλοι απλώς συνεχίζουν. Αυτός ο εξασθενημένος έλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ένας από τους πρώτους δείκτες διαταραχών της χρήσης αλκοόλ και γνωρίζουμε ότι το άγχος συμβάλλει τόσο στον εξασθενημένο έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ όσο και στη μη ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ. Ο ρόλος του στρες στον εξασθενημένο έλεγχο του ποτού δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ειδικά στις γυναίκες», δήλωσε η Τζούλι Πάτοκ-Πέκαμ, επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο ASU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα ερευνητικό εργαστήριο σχεδιασμένο για να προσομοιώνει ένα μπαρ, με μπάρμαν, σκαμπό μπαρ και ζωηρές συζητήσεις. Οι συμμετέχοντες ήταν 105 γυναίκες και 105 άνδρες. Τυχαιοποιήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες, με κάποιες είτε να βιώνουν μια αγχωτική κατάσταση και άλλες μια μη στρεσογόνο κατάσταση. Στη συνέχεια, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν ένα αλκοολούχο ποτό που ισοδυναμούσε με τρία κοκτέιλ και οι άλλοι μισοί έλαβαν τρία μη αλκοολούχα ποτά. Μετά από αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά από το μπαρ για 90 λεπτά.

«Γνωρίζουμε ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην προβληματική κατανάλωση αλκοόλ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τα γονίδια, αλλά μπορούμε να επέμβουμε με το περιβάλλον. Το άγχος και ο εξασθενημένος έλεγχος του ποτού συνδέονται στενά και επειδή το άγχος είναι κάτι που μπορούμε να χειριστούμε, ελέγξαμε εάν οι στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν απορύθμιση κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε ο Patock-Peckham, επικεφαλής του Social Addictions Impulse Lab στο ASU.

Η πειραματική διάταξη επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να καθορίσει εάν το άγχος, το αρχικό ποτό ή ο συνδυασμός των δύο προκάλεσαν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Η ομάδα μέτρησε την κατανάλωση αλκοόλ στον συνολικό αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν.

Η έκθεση στο στρες οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι άνδρες που έλαβαν το πρώτο ποτό με αλκοόλ και βίωσαν το στρες ήπιαν περισσότερο από τους άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. 

Το αν το πρώτο ποτό ήταν αλκοολούχο ή όχι δεν είχε σημασία για τις γυναίκες: Το άγχος οδήγησε σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό και το Ίδρυμα Burton Family. 

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο