Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το άτμισμα εάν συνδυαστεί με λιπαρά τρόφιμα βλάπτει την υγεία των νεφρών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο άτμισμα εάν συνδυαστεί με λιπαρά τρόφιμα βλάπτει την υγεία των νεφρών
spot_img

Πειραματική επιστημονική μελέτη έδειξε πως ο συνδυασμός ατμίσματος με νικοτίνη και τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε νεφρική νόσο. 

Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD) και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων πληθυσμών παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ υπέρβαρων ατόμων. Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές εάν το άτμισμα αλληλεπιδρά με την κατανάλωση HFD για να επηρεάσει την υγεία των νεφρών. 

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στο Ειδικό Τεύχος Διατροφή και Ανάπτυξη Νοσημάτων: Μηχανισμοί, Πρόληψη και Θεραπεία ), πειραματόζωα (ποντίκια) τράφηκαν με σφαιρίδια HFD (43% λίπος, 20 kJ/g) για 16 εβδομάδες και εκτέθηκαν σε νικοτίνη ή ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη από τις εβδομάδες 11 έως 16. Ενώ μόνο το HFD αύξησε τις εναποθέσεις κολλαγόνου Ia και IV, δεν προκάλεσε σημαντικό οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον ίδιο τον νεφρό. 

Ωστόσο, ο συνδυασμός ηλεκτρονικών ατμών με νικοτίνη και HFD αύξησε τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, τον τραυματισμό του DNA που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και τους προϊνωτικούς δείκτες, υποδηλώνοντας επιταχυνόμενη ανάπτυξη νεφρικής παθολογίας. 

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συνδυασμό με την έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά όταν περιέχει νικοτίνη, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε νεφρική νόσο

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο