Πειραματική επιστημονική μελέτη έδειξε πως ο συνδυασμός ατμίσματος με νικοτίνη και τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε νεφρική νόσο.
Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD) και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων πληθυσμών παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ υπέρβαρων ατόμων. Μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές εάν το άτμισμα αλληλεπιδρά με την κατανάλωση HFD για να επηρεάσει την υγεία των νεφρών.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στο Ειδικό Τεύχος Διατροφή και Ανάπτυξη Νοσημάτων: Μηχανισμοί, Πρόληψη και Θεραπεία ), πειραματόζωα (ποντίκια) τράφηκαν με σφαιρίδια HFD (43% λίπος, 20 kJ/g) για 16 εβδομάδες και εκτέθηκαν σε νικοτίνη ή ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη από τις εβδομάδες 11 έως 16. Ενώ μόνο το HFD αύξησε τις εναποθέσεις κολλαγόνου Ia και IV, δεν προκάλεσε σημαντικό οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον ίδιο τον νεφρό.
Ωστόσο, ο συνδυασμός ηλεκτρονικών ατμών με νικοτίνη και HFD αύξησε τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, τον τραυματισμό του DNA που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες και τους προϊνωτικούς δείκτες, υποδηλώνοντας επιταχυνόμενη ανάπτυξη νεφρικής παθολογίας.
Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συνδυασμό με την έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά όταν περιέχει νικοτίνη, μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε νεφρική νόσο.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.