Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το E. coli στα πουλερικά μπορεί να προκαλέσει (και) ουρολοιμώξεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο E. coli στα πουλερικά μπορεί να προκαλέσει (και) ουρολοιμώξεις
spot_img

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας δείχνει πως τα μολυσμένα τρόφιμα δεν προκαλούν μόνο τροφικές δηλητηριάσεις. Σύμφωνα με την μελέτη ένα στέλεχος του Escherichia coli που βρίσκεται σε προϊόντα λιανικής πώλησης κοτόπουλου και γαλοπούλας μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι το E. coli θα μπορούσε να περάσει από άτομο σε άτομο στην κοινότητα και στα νοσοκομεία. Ωστόσο, αυτή η μελέτη, που ονομάζεται “το Escherichia coli ST131-H22 ως τροφιμογενές ουροπαθογόνο“, παρέχει στοιχεία ότι το E. coli που παραμονεύει σε φρέσκα προϊόντα πουλερικών, μπορεί να περάσει στους ανθρώπους, οδηγώντας σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και άλλες σοβαρές καταστάσεις.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (Ουρολοιμώξεις) ως μια κοινή και μικρή ενόχληση, αλλά όσες αφορούν τα νεφρά ή το αίμα μπορεί να είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή. Περισσότερο από το 80% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από E. coli, αλλά μόνο λίγα στελέχη είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες από τις σοβαρές λοιμώξεις. Ένας τύπος E. coli, που ονομάζεται E. coli ST131, είναι ιδιαίτερα ικανός να ταξιδεύει από την ουροδόχο κύστη στο αίμα και να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Είναι άγνωστο το πώς οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν E. coli ST131. Μια πολυκεντρική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Lance B. Price, PhD, δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά στελέχη E. coli ST131 και ότι ένα στέλεχος ειδικότερα μπορεί να περάσει σε άτομα μέσω μολυσμένου κρέατος πουλερικών.

Ο Price και οι συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής Έρευνας (TGen), διεξήγαγαν μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, όπου ανέλυσαν κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και το χοιρινό κρέας του λιανεμπορίου, τα οποία αγοράστηκαν από κάθε μεγάλη αλυσίδα παντοπωλείων στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, η ομάδα συνέλεξε επίσης και ανέλυσε τις απομονώσεις από τα ούρα και το αίμα, που ελήφθησαν από ασθενείς στο Ιατρικό Κέντρο Φλάγκσταφ.

Η ομάδα βρήκε E. coli σε σχεδόν 80% από τα 2.452 δείγματα κρέατος και στο 72% των θετικών ούρων και των καλλιεργειών αίματος από τους ασθενείς. Το E.Coli Ο ST131, που  ήταν ο πιο κοινός τύπος που μολύνει τους ανθρώπους, ήταν επίσης παρόν στα δείγματα κρέατος. Στη συνέχεια, η ομάδα έπρεπε να ανακαλύψει πόσο στενά συνδεδεμένα ήταν αυτά τα βακτήρια μεταξύ τους ή, κυρίως, αν είχαν μεταδοθεί στους ανθρώπους από τα πουλερικά.

Για να το ανακαλύψουν αυτό, ο Price και η ομάδα του μελέτησαν τα γονιδιώματα των κυττάρων του E. coli. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα τα E. coli ST131 στα προϊόντα πουλερικών ανήκαν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος που ονομάζεται ST131-H22 και έφεραν γονίδια που βοηθούν το E. coli να ευδοκιμήσει στα πουλιά. Αυτό το ίδιο στέλεχος διαπιστώθηκε επίσης ότι προκαλεί ουρολοιμώξεις σε ανθρώπους.

“Στο παρελθόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το E. coli από ανθρώπους και πουλερικά σχετίζονταν μεταξύ τους, όμως με αυτή τη μελέτη, μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το E. coli πηγαίνει από τα πουλερικά στους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο”, δήλωσε ο Price.

Επί του παρόντος, τα προϊόντα πουλερικών δεν ελέγχονται τακτικά για το είδος των στελεχών E. coli που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του σωστού μαγειρέματος των πουλερικών και του προσεκτικού χειρισμού τους στην κουζίνα, όπως δήλωσε ο Price στο Science Daily.

«Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος E. coli φαίνεται ικανό να αναπτυχθεί στα πουλερικά και να προκαλέσει ασθένειες στους ανθρώπους», δήλωσε η Cindy Liu, πρώτη συγγραφέας της εργασίας και επικεφαλής ιατρός στο ARAC. “Τα προϊόντα πουλερικών θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικός ξενιστής για βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν και άλλες ασθένειες στον άνθρωπο, εκτός από διάρροια.”

“Εργαζόμαστε τώρα για να μετρήσουμε ποιο ποσοστό των ουρολοιμώξεων μπορεί να προκληθεί από τροφιμογενή βακτήρια E. coli, εξετάζοντας όλα τα στελέχη, όχι μόνο το ST131”, δήλωσε ο Price.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα