Ειδικός τονίζει τη σημασία της κατανάλωσης τροφών ισορροπημένων σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Η διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και καθορίζεται από το επίπεδο των φυτικών ινών, οι οποίες μπορεί ακόμη να είναι το κλειδί για τη διαχείρηση του βάρους. Μάλιστα υπάρχουν ισορροπημένες αναλογίες με υδατάνθρακες σε ολόκληρα τρόφιμα που παρέχει η φύση.
Ο Christopher Damman, M.D., γαστρεντερολόγος στο Digestive Health Center στο UW Medical Center και αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας και Ιατρικής στο UW, αναλύει στο TheConversation, το πως οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν για την απώλεια βάρους.
Σκεφτείτε μη επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η έρευνα δείχνει ότι οι υδατάνθρακες προορίζονται να διατίθενται σε ισορροπημένες αναλογίες με φυτικές ίνες, από τη φύση. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών επηρεάζουν το πόσο το σώμα απορροφά τους υδατάνθρακες και λέει στα κύτταρά πώς να τους επεξεργαστούν μόλις απορροφηθούν.
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο έντερο. Επίσης, ενορχηστρώνει τη θεμελιώδη βιολογία που χρησιμοποιούν τα πρόσφατα υπερπαραγωγικά φάρμακα απώλειας βάρους, όπως το Wegovy και το Ozempic, αλλά με φυσικό τρόπο. Το μικροβίωμα σας μετατρέπει τις ίνες σε σήματα που διεγείρουν τις ορμόνες του εντέρου που είναι οι φυσικές μορφές αυτών των φαρμάκων. Αυτά, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι, πόσο αυστηρά ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ακόμη τα επίπεδα πείνας. Είναι σαν οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες να έρχονται φυσικά τυλιγμένοι και συσκευασμένοι με το δικό τους εγχειρίδιο οδηγιών για το σώμα σας για το πώς να τους αφομοιώσει.
Μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη φυτικών ινών συμβάλλει στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η απουσία φυτικών ινών από τη διατροφή, πιθανότατα συμβάλλει επίσης σε καρδιακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και ίσως ακόμη και στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Μια δημοφιλής προσέγγιση για τον μετριασμό ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των χαμηλών φυτικών ινών και των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων ήταν ο περιορισμός της πρόσληψης υδατανθράκων. Τέτοιες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, κετο (δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη) , παλαιό (φυτική δίαιτα βασισμένη στην παλαιολιθική εποχή) και Atkins (δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες). Κάθε δίαιτα είναι μια παραλλαγή σε ένα παρόμοιο θέμα περιορισμού των υδατανθράκων σε ποικίλες ποσότητες με διαφορετικούς τρόπους.
Ο περιορισμός των απλών σακχάρων και των επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσει ορισμένες πτυχές της μεταβολικής υγείας, καθώς αυτές είναι μερικές από τις πιο εύκολα αφομοιώσιμες και απορροφούμενες θερμίδες. Αλλά ένας πιο βιώσιμος και περιεκτικός τρόπος βελτίωσης της υγείας μπορεί να είναι η αύξηση του ποσοστού των μη επεξεργασμένων, πιο πολύπλοκων και αργά απορροφούμενων υδατανθράκων που συνοδεύονται φυσικά με φυτικές ίνες.
Αυτοί οι φυσικοί υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Το να τρώτε κυρίως ολόκληρα τρόφιμα είναι ένας απλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε ποιοτικούς υδατάνθρακες με τις σωστές αναλογίες.
Σε περιπτώσεις που τρώτε έξω ή γιορτάζετε τα γενέθλια κάποιου, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών με το γεύμα σας. Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα που περιέχει ένα μείγμα ινών μείωσε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς μπορεί να βλάψει το σώμα με την πάροδο του χρόνου, μετά από ένα γεύμα σε υγιή άτομα κατά περίπου 30%.
Ο γιατρός ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αποκλείουν την κατανάλωση ορισμένων τύπων φυτικών ινών. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε μια κατηγορία ινών που ονομάζεται FODMAPS που μπορούν να συμβάλουν σε συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως φούσκωμα και διάρροια. Σε κάθε περίπτωση ακούστε το σώμα σας και το πως ανταποκρίνεται σε διάφορες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.