Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μπαχαρικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο μπαχαρικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
spot_img

Το κοινό πλην ευεργετικό μπαχαρικό που μειώνει τη συγκέντρωση γλυκόζης.

Ένα κοινό μπαχαρικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας αποδεικνύεται ότι εκτός όλων των άλλων οφελών για την ανθρώπινη υγεία μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο λόγος για την ταπεινή κανέλα Κεϋλάνης (η γνήσια κανέλα και όχι η Cassia) η οποία, σύμφωνα με την τελευταία σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition,  μπορεί να αντιμετωπίσει τον προδιαβήτη και να μειώσει τις συγκεντρώσεις γλυκόζης σε ενήλικες με παχυσαρκία και προδιαβήτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 18 ενήλικες που λάμβαναν κανέλα (4 g/d) ή εικονικό φάρμακο για 4 εβδομάδες, ακολουθούμενη από περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων και στη συνέχεια πέρασαν στην άλλη παρέμβαση για επιπλέον 4 εβδομάδες. Οι αλλαγές γλυκόζης μετρήθηκαν με συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι συγκεντρώσεις γλυκόζης 24 ωρών ήταν σημαντικά χαμηλότερες όταν χορηγήθηκε κανέλα. 

Επίσης άλλη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 1,5 γραμμαρίου κανέλας σε σκόνη καθημερινά για 12 εβδομάδες μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει την αιμοσφαιρίνη A1c σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατά 0,27% έως 0,83%, .

Οι ερευνητές της μελέτης του American Journal of Clinical Nutrition, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κανέλα μια ουσία φυσικά πλούσια σε πολυφαινόλες και ένα ευρέως διαθέσιμο και χαμηλού κόστους μπαχαρικό, μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης όταν προστίθεται στη διατροφή σε άτομα που έχουν προδιαβήτη που σχετίζεται με την παχυσαρκία και μπορεί να έχει ευεργετικά γλυκαιμικά αποτελέσματα.

Εκτός όμως από την ευεργετική της επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης η κανέλα μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου,  είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχει αντιφλεγμονώσεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει την καρδιά. Τέλος άλλη μελέτη διαπίστωσε πως μπορεί να καταπολεμήσει την παχυσαρκία μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους.

Παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση κανέλας

Η υπερβολική κατανάλωση κανέλας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη, μια αρωματική οργανική χημική ένωση, η οποία συμβάλλει στην ηπατική βλάβη και τον καρκίνο.

   Οι πέντε παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής κανέλας:

1. Μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα

“Μερικές φορές τείνουμε να εισπνέουμε αλεσμένη κανέλα ενώ τρώμε ή ακόμα και ετοιμάζουμε γεύματα. Μπορεί να προκαλέσει βήχα, φτέρνισμα και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με άσθμα θα πρέπει να προσέχουν.

2. Μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες

Η κανέλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες όπως ερεθισμό του δέρματος και προβλήματα στο στομάχι σε μερικούς ανθρώπους.

3. Μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα

Η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα σας. Εξαιτίας αυτού μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, κόπωση και άγχος.

4. Μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα

Σε μερικούς ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου στο στομάχι. Συνολικά, εμποδίζει τις πεπτικές διαδικασίες, οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί!

5. Μπορεί να προκαλέσει στοματικές πληγές

Η κανέλα περιέχει κινναμαλδεΰδη και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν στοματικά έλκη. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται επίσης για κάψιμο και αίσθηση κνησμού στη γλώσσα ή στα ούλα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κανέλα

  • Εάν έχετε ήδη ή είχατε στο παρελθόν ηπατική νόσο
  • Εάν έχετε στοματικά έλκη
  • Η κανέλα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή συσπάσεις της μήτρας. Έτσι, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση κανέλας.
  • Οι ασθενείς με γαστροπάρεση θα πρέπει επίσης να περιορίσουν την κατανάλωση κανέλας καθώς το σώμα τους δεν είναι σε θέση να την αφομοιώσει σωστά.
  • Οι ενώσεις που υπάρχουν στην κανέλα έχουν ιδιότητες που ενοχλούν τους διαβητικούς ασθενείς.
  • Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κανέλα. Θα πρέπει να φροντίσουν να μην εισπνεύσουν κατά λάθος κανέλα γιατί προκαλεί στιγμιαίο βήχα και προβλήματα αναπνοής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο