Η επιστήμη ανακάλυψε τους παράγοντες που συνδέονται με τη βέλτιστη γήρανση.
Ποια είναι τα κλειδιά για την «επιτυχή» ή τη βέλτιστη γήρανση; Μια νέα μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 7000 μεσήλικες και μεγαλύτερους Καναδούς για περίπου τρία χρόνια, για να εντοπίσει τους παράγοντες που συνδέονται με την ευημερία καθώς γερνάμε.
Διαπίστωσαν ότι όσες ήταν γυναίκες, παντρεμένες, σωματικά δραστήριες και μη παχύσαρκες και όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ, είχαν υψηλότερα εισοδήματα και δεν είχαν αϋπνία, καρδιακές παθήσεις ή αρθρίτιδα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν άριστη υγεία κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αναπηρικά γνωστικά, σωματικά ή συναισθηματικά προβλήματα.
Ως βάση, οι ερευνητές επέλεξαν συμμετέχοντες που ήταν σε άριστη υγεία στην αρχή της τριετούς περιόδου μελέτης. Αυτό περιελάμβανε την απουσία προβλημάτων μνήμης ή τον χρόνιο πόνο αναπηρίας, την έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής ψυχικής ασθένειας και την απουσία σωματικών αναπηριών που περιορίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες — καθώς και την παρουσία επαρκούς κοινωνικής υποστήριξης και υψηλά επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.
Υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση στον επιπολασμό της επιτυχούς γήρανσης με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων στην αρχή της μελέτης. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων που ήταν ηλικίας 55 έως 64 ετών στην αρχή της περιόδου μελέτης διατήρησαν εξαιρετική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, περίπου οι μισοί παρέμειναν σε άριστη υγεία.
Οι ηλικιωμένοι που ήταν παχύσαρκοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή τους. Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που ήταν παχύσαρκοι, εκείνοι που είχαν φυσιολογικό βάρος είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν βέλτιστα.
«Τα ευρήματά μας συμβαδίζουν με άλλες μελέτες που έχουν βρει ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με μια σειρά από σωματικά συμπτώματα και γνωστικά προβλήματα και ότι η σωματική δραστηριότητα παίζει επίσης βασικό ρόλο στη βέλτιστη γήρανση», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης David Burnes. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης του κατάλληλου βάρους και της ενασχόλησης με έναν ενεργό τρόπο ζωής σε όλη τη διάρκεια της ζωής».
Το εισόδημα ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας. «Αν και η μελέτη μας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί το χαμηλό εισόδημα είναι σημαντικό, είναι πιθανό το ανεπαρκές εισόδημα να προκαλεί άγχος και επίσης να περιορίζει υγιεινές επιλογές, όπως η βέλτιστη διατροφή. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για να διερευνηθεί περαιτέρω αυτή η σχέση», είπαν οι ερευνητές.
Και οι παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονται με τη βέλτιστη υγεία στη μετέπειτα ζωή. Οι ηλικιωμένοι που δεν κάπνισαν ποτέ είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν μια εξαιρετική κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τους καπνιστές. Η μελέτη διαπίστωσε όμως ότι και οι πρώην καπνιστές είχαν καλή εικόνα παρόμοια με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να το κόψουν.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα ήταν σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας στη μετέπειτα ζωή. Οι ηλικιωμένοι που επιδόθηκαν σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν 35% έως 45% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν καλά, αντίστοιχα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες που ποτέ ή σπάνια αντιμετώπισαν προβλήματα ύπνου στην αρχή είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν άριστη υγεία σε όλη τη μελέτη.