Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το πλήρες γάλα δεν παχαίνει και δεν επιβαρύνει την υγεία – Νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΤο πλήρες γάλα δεν παχαίνει και δεν επιβαρύνει την υγεία - Νέα μελέτη
spot_img

Καλά νέα για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων

Η μακροχρόνια κατανάλωση πλήρους γάλακτος και λίπους γάλακτος δεν αυξάνει σημαντικά το σωματικό βάρος ή τα λιπίδια του αίματος, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων ερευνητών, όπως αναφέρει το Xinhua.

- Advertisement -

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές ινστιτούτου τροφίμων και διατροφής υπό το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, το Πανεπιστήμιο Tsinghua και την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών (CAAS), δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό iMeta.

Το γάλα αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν για περισσότερους από έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας το ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παλαιότερη έρευνα πρότεινε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά λίπη μπορεί να μην συμβάλλουν σε αυτόν τον κίνδυνο, αφήνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης λίπους γάλακτος στον μεταβολισμό των λιπιδίων ακόμα ασαφείς.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα επτά εβδομάδων σε ποντίκια, χωρίζοντάς τα σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα τράφηκε με κανονική διατροφή, ενώ η άλλη δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Και οι δύο ομάδες έλαβαν ημερήσιες δόσεις είτε 15 ml πλήρους γάλακτος ή 0,5 ml λίπους γάλακτος – που ισοδυναμεί με την κατανάλωση πάνω από 2 κιλά γάλακτος ή 100 γραμμάρια λίπους γάλακτος από έναν άνθρωπο καθημερινά για πέντε χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε το πλήρες γάλα ούτε το λίπος του γάλακτος επηρέασαν σημαντικά το σωματικό βάρος ή τα λιπίδια του αίματος στα ποντίκια, ανεξάρτητα από τον τύπο διατροφής τους.

Το πλήρες γάλα και το λίπος γάλακτος βελτίωσαν επίσης την ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου και αύξησαν την παρουσία βασικών βακτηρίων και μεταβολιτών που συνδέονται με τη ρύθμιση των λιπιδίων.

«Αυτή η έρευνα αντιμετωπίζει μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το πλήρες γάλα και το λίπος του γάλακτος», δήλωσε ο Wang Jiaqi, ερευνητής στο CAAS. «Προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία τροφίμων και τις παγκόσμιες πολιτικές διατροφής και μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα των πόρων τροφίμων».

Τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του πλήρους γάλακτος και του λίπους του γάλακτος στην υγεία των λιπιδίων του αίματος, πρόσθεσε ο Wang.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και επικίνδυνο και αηδία! Viral οι αναρτήσεις αυτών που τρώνε ωμό κοτόπουλο…

Μπερδεύουν αρχαίες θρησκείες, την διατροφή πριν ανακαλυφθεί η φωτιά, την vegan διατροφή και την υγιεινή διατροφή σε ένα σοκαριστικό ντελίριο χωρίς προηγούμενο

Κατεψυγμένα μπιφτέκια: Αναλύσεις εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια και καρκινογόνες χημικές ουσίες

Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο