Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τοπικό λίπος στους γλουτούς – Κυτταρίτιδα: Αιτίες και αντιμετώπιση – Του Δρ. Α. Παπαλαζάρου*

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤοπικό λίπος στους γλουτούς - Κυτταρίτιδα: Αιτίες και αντιμετώπιση - Του Δρ. Α. Παπαλαζάρου*
spot_img

Πόσο εύκολο είναι να χάσουμε τα τοπικά κιλά στους γλουτούς; – Μύθοι και αλήθεια για την κυτταρίτιδα.

Του Δρ. Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

Ένα γυναικείο σώμα έχει σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό λίπους σε σχέση με ένα ανδρικό, καθώς το χρειάζεται κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στον θηλασμό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι γυναίκες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της λεκάνης και λιγότερο στην κοιλιά σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι γυναικείες ορμόνες, με άλλα λόγια τα οιστρογόνα, συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων στους γλουτούς και τα κάτω άκρα, ενώ αντίθετα μειώνουν τα λιποκύτταρα στην κοιλιά.

Πόσο εύκολο είναι να χάσουμε τα τοπικά κιλά στους γλουτούς;

Ο κλασικός γυναικείος σωματότυπος είναι το γνωστό «αχλάδι», με περισσότερα κιλά στο χαμηλότερο μέρος του σώματος. Τα κιλά αυτά είναι αποθηκευμένα ως υποδόριο λίπος, δηλαδή λίπος κάτω από το δέρμα. Υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό για όσες ανήκουν σε αυτό το σωματότυπο. Το θετικό είναι ότι το υποδόριο τοπικό λίπος στους γλουτούς είναι σαφώς πιο ακίνδυνο για την υγεία σε σύγκριση με το σπλαχνικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο, το αρνητικό είναι ότι το υποδόριο λίπος είναι πολύ πιο «πεισματάρικο» σε σχέση με το σπλαχνικό. Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι διότι το υποδόριο λίπος έχει μικρότερη παροχή αίματος, επηρεάζεται περισσότερο από την ινσουλίνη, η οποία αναστέλλει τα ένζυμα που συμβάλλουν στην καύση του και τέλος παρατηρείται μικρότερη δράση της ορμονοευαίσθητης λιπάσης, δηλαδή του ενζύμου που βοηθά στην απελευθέρωση λίπους.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με το υποδόριο τοπικό λίπος, καθώς είναι δυνατόν να υπάρχει τοπικό λίπος χωρίς την ύπαρξη κυτταρίτιδας και το αντίστροφο. Η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της δομής του δέρματος όταν τα υποκείμενα λιποκύτταρα, προεξέχουν προς τα έξω, ενώ παράλληλα ο συνδετικός ιστός της περιοχής προσπαθεί να κρατήσει το δέρμα στη θέση του προκαλώντας έτσι μία κυματιστή επιφάνεια σαν την φλούδα του πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία καi παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες λόγω της διαφορετικής κατανομής και διάταξης λίπους, μυών και συνδετικού ιστού. Η εμφάνισή της, η ποσότητά της αλλά και το πόσο έντονη είναι εξαρτάται από τα γονίδια, το ποσοστό σωματικού λίπους, τις ορμόνες, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η κυτταρίτιδα μπορεί να γίνει πιο αντιληπτή καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται λεπτότερο, αποκαλύπτοντας τους σχηματισμούς του συνδετικού ιστού από κάτω.

5 Μύθοι και 1 αλήθεια για την κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση. ΜΥΘΟΣ. Η κυτταρίτιδα είναι μία φυσιολογική κατάσταση που συμβαίνει στους περισσότερους και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με το βάρος τους δεν έχουν κυτταρίτιδα. ΜΥΘΟΣ. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από σωματότυπο και κιλά.

Οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα. ΜΥΘΟΣ. Αν και η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εμφανίζει και ένα ποσοστό τον ανδρών κυτταρίτιδα.

Ο καφές και τα αναψυκτικά «κάνουν» κυτταρίτιδα. ΜΥΘΟΣ. Στην πραγματικότητα ο καφές φαίνεται να έχει ενδεχομένως και προστατευτική δράση. Ωστόσο, αναφερόμαστε στον σκέτο καφέ και όχι στα ροφήματα καφέ τα οποία περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη.

Το μαύρισμα μειώνει την κυτταρίτιδα. ΜΥΘΟΣ. Το μαύρισμα απλώς «καμουφλάρει» τις «λακκούβες» του δέρματος. Στην πραγματικότητα η έντονη έκθεση στον ήλιο επιβαρύνει την κυτταρίτιδα.

Οι αυξομειώσεις βάρους εντείνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. ΑΛΗΘΕΙΑ. Το φαινόμενο «γιο-γιο» επιβαρύνει την κυτταρίτιδα καθώς τα λιποκύτταρα γεμίζουν και αδειάζουν με κάθε αυξομείωση βάρους, έχοντας ως αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να δείχνει την κυτταρίτιδα ακόμα εντονότερη.

Tips διατροφής και τρόπου ζωής.

Το τοπικό λίπος στους γλουτούς αλλά και η κυτταρίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά «πεισματάρικα». Ωστόσο, αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Καλή ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μην «διώχνει» την κυτταρίτιδα, αλλά σίγουρα ένα αφυδατωμένο δέρμα ευνοεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επιπλέον, το νερό συμμετέχει σε όλα τα βασικά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού μας και έτσι είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Κατανάλωση «καλών» λιπαρών και αποφυγή των «κακών». «Καλά» λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά, π.χ. ελαιόλαδο και ξηροί καρποί και τα πολυακόρεστα λιπαρά, Ω-6 και Ω-3, π.χ. λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, σαρδέλες. Από την άλλη «κακά» λιπαρά είναι τα κορεσμένα, δηλαδή τα ζωικής προέλευσης λιπαρά, π.χ. βούτυρο, κόκκινο κρέας, τυριά και τα trans λιπαρά π.χ. πατατάκια, κρουασάν, μπισκότα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση ψάρια με έμφαση στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Έμφαση σε τροφές με αντιοξειδωτική δράση. Τροφές με πλούσια αντιοξειδωτική δράση όπως τα εσπεριδοειδή, τα διάφορα berries, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (βιταμίνη C), το ελαιόλαδο (βιταμίνη E), το τσάι, το χαμομήλι, το κόκκινο κρασί (φλαβονοειδή), τα καρότα, (β-καροτένιο), το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα (σελήνιο) μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση του προβλήματος της κυτταρίτιδας. Δοκιμάστε smoothie με γάλα αμυγδάλου, διάφορα berries, όπως φράουλες και βατόμουρα και λίγο ταχίνι ολικής άλεσης.

Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους, το οποίο μπορεί από μόνο του να βοηθήσει στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Επιπλέον η γυμναστική τονώνει τους μυς και μειώνει την χαλάρωση στο δέρμα, με αποτέλεσμα να φαίνεται το δέρμα πιο λείο. Συστήνονται 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και 2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις αντιστάσεων με έμφαση στις προβληματικές περιοχές.

Συγγραφική ομάδα:

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – King’s College London Human Nutrition. www.drpapalazarou.gr  

Βαρβάρα Ευαγγέλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο