Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ – FDA: Νέοι κανόνες ιχνηλασιμότητας και για τα εισαγόμενα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΗΠΑ - FDA: Νέοι κανόνες ιχνηλασιμότητας και για τα εισαγόμενα τρόφιμα
spot_img

Ως μέρος της πρωτοβουλίας New Era of Smarter Food Safety, ο FDA παρουσιάζει νέο κανόνα για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των μολυσμένων τροφίμων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την Τρίτη αλλαγές στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών, μέσω της οριστικοποίησης ενός κανόνα για τον καλύτερο εντοπισμό των μολυσμένων τροφίμων μέσω του εφοδιασμού τροφίμων, που αφορά και προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.  

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Food Safety News, η τελική μορφή του κανόνα καθορίζει πρόσθετες απαιτήσεις τήρησης αρχείων ιχνηλασιμότητας για όσους παρασκευάζουν, επεξεργάζονται, συσκευάζουν ή συντηρούν τρόφιμα. Όσον αφορά στα ίδια τα τρόφιμα, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φρέσκα φυλλώδη λαχανικά, βούτυρο ξηρών καρπών (spread) και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ο FDA θεωρεί πως, αν η βιομηχανία συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, θα είναι σε θέση να προσδιορίζει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα την προέλευση και τη διαδρομή ορισμένων μολυσμένων τροφίμων, ειδικά των εισαγόμενων, για την πρόληψη ή τον μετριασμό των εστιών τροφιμογενών ασθενειών, την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία ή την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας θανάτου, καθώς και τον περιορισμό των ανακλήσεων που εμπλέκουν μη επηρεασμένα προϊόντα διατροφής. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή επιτρόπου του FDA, Frank Yiannas, ο κανόνας θέτει τα θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη ιχνηλασιμότητα τροφίμων στο σύστημα τροφίμων. Επιπλέον, ο κανόνας ανοίγει το δρόμο για την ευρύτερη ψηφιοποίηση τόσο της βιομηχανίας όσο και της διαδικασίας ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κανόνας αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας New Era of Smarter Food Safety.

Τα τρόφιμα που υπόκεινται στις απαιτήσεις του τελικού κανόνα εμφανίζονται στη λίστα  ιχνηλασιμότητας τροφίμων (FTL). Για να προσδιορίσει ποια τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα, ο FDA ανέπτυξε ένα μοντέλο κατάταξης κινδύνου για τον εντοπισμό τροφίμων, με βάση τους παράγοντες που εντόπισε το Κογκρέσο στην Ενότητα 204 του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων του FDA (FSMA), αναφέρει το Food Safety News.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του τελικού κανόνα περιλαμβάνουν:

  • Κρίσιμα συμβάντα παρακολούθησης, σε συγκεκριμένα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως η συγκομιδή, η ψύξη, η αρχική συσκευασία, η παραλαβή, η μετατροπή και η αποστολή τροφίμων της λίστας. Καθ’ όλη τη διαδικασία, απαιτούνται αρχεία που περιέχουν βασικά στοιχεία των δεδομένων. 
  • Σχέδιο ιχνηλασιμότητας:  Σε αυτό το κομμάτι απαιτούνται πληροφορίες απαραίτητες για να βοηθήσουν τις ρυθμιστικές αρχές να κατανοήσουν όλη τη διαδρομή που έκανε ένα τρόφιμο μέχρι να φτάσει στο κατάστημα ή τα σύνορα. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια περιγραφή των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των απαιτούμενων αρχείων, αλλά και του τρόπου με τον οποίο εκχωρούνται οι κωδικοί παρτίδας ιχνηλασιμότητας.
  • Πρόσθετες απαιτήσεις:  Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα προϋποθέσεων, από τη διατήρηση αρχείων ως πρωτότυπα έντυπα ή ηλεκτρονικά αρχεία, ακόμα και αληθινά αντίγραφα. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η παροχή αιτούμενων αρχείων στον FDA εντός 24 ωρών από την υποβολή αιτήματος και σε ηλεκτρονική μορφή.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food Experts’ Awards: “Άνοιξαν” τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων και Ποτών

To Cibum ανακοινώνει και επίσημα τα FEA, τα βραβεία αναγνώρισης και επιβράβευσης της προόδου στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

TomKat Solution: Η απάντηση στο πολυστυρένιο με νέα, βιώσιμη και έξυπνη συσκευασία

Η εταιρεία TomKat Global Solutions δημιουργεί μια νέα συσκευασία ως εναλλακτική του πολυστυρένιου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 10 φορές και διαθέτει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα