Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρώγονται ωμά τα λαχανάκια βρυξελλών;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤρώγονται ωμά τα λαχανάκια βρυξελλών;
spot_img

Ποιες κατηγορίες ανθρώπων χρειάζονται παραπάνω προσοχή.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, ένα μικρό και τραγανό λαχανικό του γένους Brassica, αποτελούν δημοφιλή επιλογή είτε μαγειρεμένα είτε ωμά σε σαλάτες.

Παρά την πικρή γεύση τους, η κατανάλωσή τους ωμά είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν περιέχουν κοινά αντιθρεπτικά συστατικά όπως οξαλικά ή φυτικά άλατα, που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων. Ωστόσο, περιέχουν γλυκοσινολικά άλατα, που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ιωδίου.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, κυρίως σε άτομα με προϋπάρχουσες διαταραχές, όπως υποθυρεοειδισμό. Για τους υγιείς ανθρώπους, η κατανάλωσή τους σε ισορροπημένες ποσότητες δεν παρουσιάζει κίνδυνο, ενώ τα γλυκοσινολικά προσφέρουν και αντικαρκινικά οφέλη.

Εάν σας απασχολούν τα γλυκοσινολικά, το βράσιμο μειώνει την περιεκτικότητά τους, ενώ άλλες μέθοδοι, όπως ο ατμός, τα διατηρούν περισσότερο. Το μαγείρεμα τους μπορεί να μειώσει την ποσότητα αυτών των ενώσεων και να ελαττώσει τις ανησυχίες για τον θυρεοειδή.

Τα ωμά λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και αέρια, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ραφινόζη, μια δύσπεπτη ίνα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή σε όσους δεν έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν τέτοιου είδους λαχανικά.

Συμπερασματικά, η κατανάλωση ωμών λαχανάκων Βρυξελλών είναι ασφαλής για τους περισσότερους, αλλά η μαγειρεμένη μορφή μπορεί να είναι προτιμότερη για άτομα με πεπτικές ευαισθησίες ή ανησυχίες για την υγεία του θυρεοειδούς.

https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-brussel-sprouts-raw#bottom-line

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.

Σκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος

 Νέες καταγγελίες από τη foodwatch για εμφιαλωμένα νερά που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κονσέρβες ψαριών: Ευρωπαϊκές ΜΚΟ και ψαράδες ζητούν ίδιες προδιαγραφές επισήμανσης στις συσκευασίες

Στόχος η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και τη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο