Μελέτη αναδεικνύει μια λεπτομέρεια που οι περισσότεροι αγνοούν.
Το γρήγορο σνακ όπως τα πατατάκια είναι μια εύκολη λύση, ιδιαίτερα στη σημερινή πολυάσχολη ζωή με τους ταχείς ρυθμούς, όπου οι καταναλωτές έχουν γίνει λιγότερο δομημένοι όσον αφορά τις συνήθειες των γευμάτων.
Ωστόσο, με την αυξημένη εστίαση στην υγεία και την ευεξία, οι καταναλωτές επιδιώκουν να ενσωματώσουν μια προσέγγιση αποφυγής και μετριοπάθειας στις συνήθειές τους για σνακ. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν ή μετριάζουν ορισμένα συστατικά που θεωρούνται “διατροφικά κακά”, όπως η ζάχαρη.
Επιπλέον, πολλοί θα αναζητούν προϊόντα που προσφέρουν διαφάνεια και διαβεβαίωση σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων αυτών. Αυτό περιλαμβάνει τη στροφή προς προϊόντα που θεωρούνται υγιή και αυθεντικά, μέσω των συστατικών και των διαδικασιών παραγωγής τους.
Κάτι όμως που θα αγνοήσουν οι περισσότεροι είναι η σως που τα συνοδεύει, είτε στα μαγαζιά που έρχεται ως συνοδευτικό, είτε ενσωματωμένη στα ίδια τα σνακ.
«Καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να τρώνε σνακ στο σπίτι ή και έξω, οι σως μπορούν να ενισχύσουν τα σνακ, τα γεύματα και τα ορεκτικά με γεύση και υφή», δήλωσε η Kelly Olson, αναλύτρια τροφίμων και ποτών της Mintel, σε πρόσφατη έκθεση με τίτλο “Trending Flavors and Ingredients in Dips and Sauces 2023“.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η αγορά των σως και των αλειμμάτων έχει αυξηθεί κατά 25% (10% με προσαρμογή στον πληθωρισμό), αναφέρει η Mintel στην έκθεση και προβλέπει ότι η αγορά θα φτάσει τα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027.
Είναι λοιπόν αποδεδειγμένο πως τα ντιπ, τα spreads, τα dressings και οι σάλτσες μπορούν να φέρουν ενθουσιασμό στα σνακ. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις εμπειρίες των σνακ και να προσδώσουν απόλαυση σε μια ποικιλία γευμάτων.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference διαπίστωσε ότι η συνολική πρόσληψη ενός σνακ (πατατάκια) ήταν 77 % μεγαλύτερη όταν σερβιριζόταν με σως.
Γενικός στόχος της μελέτης ήταν να γίνει κατανοητό πώς η αύξηση της λιπαρότητας ενός σνακ μέσω της προσθήκης μιας σως επηρεάζει τη συνολική πρόσληψη, όσον αφορά τη μάζα και την ενέργεια που καταναλώνεται.
Επί δύο εβδομάδες, οι συμμετέχοντες (46) προσήλθαν για να καταναλώσουν από 2,5 μερίδες από πατατάκια και στις δύο συνθήκες που εξετάστηκαν: Με ή χωρίς σως ranch που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο.
Τα ευρήματα της μελέτης
Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη σνακ διέφερε μεταξύ των δύο συνθηκών. Η ενεργειακή πρόσληψη των τσιπς μαζί με τη σως ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την πρόσληψη των τσιπς χωρίς τη σως.
Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ότι η ενεργειακή πυκνότητα των ίδιων των σως έχει σημαντικό ρόλο στις συνολικές θερμίδες. Αυτό που αυξάνει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη είναι ότι η συμπερίληψη μιας σως οδήγησε σε ταχύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης.