Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξέρατε πως υπάρχουν μπλε και πράσινα αυγά;

ΑρχικήΝέαΞέρατε πως υπάρχουν μπλε και πράσινα αυγά;
spot_img

Είναι αλήθεια πως τα πράσινα αυγά έχουν ένα διαθρεπτικό πλεονέκτημα ή μήπως είναι… πράσινα άλογα;

Εκτός από λευκά και καφέ αυγά υπάρχουν και μπλε και πράσινα όλα όμως ξεκινούν λευκά. Όλα τα αυγά της κότας ξεκινούν με λευκό τσόφλι που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο. Τελικά όμως όλα τα αυγά δεν καταλήγουν λευκά.  

Τα καφέ αυγά είναι τα πιο κοινά

Κάποιες φυλές κότας όπως οι Australorps, Brahmas, Delawares, Orpingtons, New Hampshire / Rhode Island Reds και Plymouth Rocks δίνουν καφέ αυγά. Αυτές οι φυλές διαθέτουν γονίδια καφέ χρωστικής. Κατά τις τελευταίες ώρες της διαδικασίας ωοτοκίας, αυτές οι φυλές εφαρμόζουν μια σκούρα χρωστική ουσία που ονομάζεται “πορφυρίνη” στο εξωτερικό του κελύφους των αυγών. Η χρωστική ουσία προέρχεται από αιμοσφαιρίνες και παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αυγό με καφέ κέλυφος.

Διαφορετικές ράτσες έχουν διαφορετικές ποσότητες ή αποχρώσεις της χρωστικής ουσίας που αντιπροσωπεύει ορισμένες ράτσες όπως η Australorps ή η Buff Orpingtons που γεννούν ανοιχτό καφέ αυγά, ενώ οι Marans γεννούν σκούρα σοκολατί καφέ αυγά. Είναι ενδιαφέρον ότι το εσωτερικό του τσοφλιού ενός καφέ αυγού είναι πάντα λευκό, καθώς η καφέ χρωστική δεν διεισδύει στο κέλυφος, αντίθετα παραμένει στο εξωτερικό του κελύφους.

Και μετά… ήρθαν τα μπλε αυγά

Υπάρχουν μόνο λίγες ράτσες κοτόπουλων που γεννούν μπλε αυγά. Τρεις από αυτές είναι οι Ameraucanas, Araucanas και Cream Legbars. Το μπλε χρώμα δημιουργείται από μια διαφορετική χρωστική από αυτή που κάνει τα αυγά καφέ . Η μπλε χρωστική ουσία ονομάζεται “ωοκυανίνη“. Προέρχεται από τη χολή και εφαρμόζεται πολύ νωρίς στη διαδικασία της ωοτοκίας. Επειδή είναι ένας διαφορετικός τύπος χρωστικής ουσίας και εφαρμόζεται κοντά στην έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού του κελύφους του αυγού (διαρκεί 26 ώρες), η μπλε χρωστική ουσία περνά ακριβώς μέσα από το κέλυφος, σε αντίθεση με την καφέ χρωστική. Έτσι τα μπλε αυγά είναι μπλε μέσα και έξω.

Και τέλος είναι και τα πράσινα

Τα πράσινα αυγά δημιουργούνται διασταυρώνοντας μια μπλε φυλή ωοτοκίας με μια καφέ φυλή ωοτοκίας. Τα Olive Eggers είναι ένα τέτοιο είδος κοτόπουλου που εκτρέφονται διασταυρώνοντας ένα Marans με ένα Ameraucana. Τα πράσινα αυγά είναι πράσινα εξωτερικά και μπλε εσωτερικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπλε χρωστική ουσία εφαρμόζεται αρχικά, διαποτίζει το κέλυφος και στη συνέχεια καλύπτεται με την καφέ χρωστική ουσία που μένει στην επιφάνεια και μαζί με το μπλε δίνει τελικά πράσινη απόχρωση. Η ποσότητα και οι αποχρώσεις του μπλε και του καφέ έχουν ως αποτέλεσμα τις διάφορες αποχρώσεις των πράσινων αυγών.

Λέγεται πως τα πράσινα αυγά έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη

Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά μεταξύ ενός λευκού και ενός καφέ αυγού. Η ράτσα της κότας καθορίζει το χρώμα των αυγών της. Κοτόπουλα όπως το Leghorn, το White Rock και το Cornish γεννούν λευκά αυγά. Το Rhode Island Red, το New Hampshire και το Plymouth Rock γεννούν καφέ αυγά. Οι κότες Araucuna στη Νότια Αμερική γεννούν αυγά με χρώμα από μέτριο μπλε έως μέτριο πράσινο. Το USDA υποστηρίζει πως οι διατροφικοί ισχυρισμοί ότι τα αυγά Araucuna και γενικά τα πράσινα αυγά περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη από άλλα αυγά δεν έχουν αποδειχθεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα