Γιατί είναι ασφαλείς για κατανάλωση ορισμένοι τύποι μουχλιασμένου τυριού, ενώ άλλοι όχι;
Ροκφόρ, camambert, brie, πολλά είναι τα μουχλιασμένα τυριά που αγαπούν οι λάτρεις του τυριού. Και ενώ αυτοί τα λατρεύουν χωρίς να κάνουν πολλές ερωτήσεις, οι υπόλοιποι έχουν την εξής απορία: Πώς γίνεται αυτά τα τυριά να είναι ασφαλή, ενώ έχουν μούχλα;
Σε γενικές γραμμές, τα τυριά που καλλιεργούνται με ειδικό τρόπο για να αναπτύσσουν ένα είδος μούχλας είναι ασφαλή για την υγεία. Εκτός από τα τυριά που προαναφέρθηκαν, παράδειγμα αυτών αποτελεί και το τυρί Gorgonzola.
Αυτά τυριά δημιουργούνται με μια ενίσχυση από τα συστατικά P.roqueforti ή Penicillium roqueforti και αφήνονται να ωριμάσουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, ωστόσο, πληθυσμοί που πρέπει να αποφεύγουν ακόμα και αυτά τα τυριά, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, για προληπτικούς λόγους.
Τι γίνεται όμως με τα άλλα τυριά; Αυτά είναι ασφαλή αν μουχλιάσουν; Η απάντηση εδώ είναι όχι. Χαρακτηριστικά, τα μαλακά τυριά όπως τυρί κότατζ , τυρί κρέμα, φέτα και ρικότα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνονται εάν υπάρχει μούχλα.
Επιπλέον, οι οδηγίες ειδικών ασφάλειας τροφίμων συνιστούν να μην κόβει κανείς τη μούχλα από ένα μαλακό τυρί και να τρώει το υπόλοιπο, καθώς οι πιο μαλακές ποικιλίες τυριού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, η οποία επιτρέπει στη μούχλα να κρύβεται πέρα από αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορεί να κινδυνεύσει να μολυνθεί από βακτήρια, όπως Listeria, βρουκέλλα ή σαλμονέλα που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.
Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα σκληρά τυριά, όπως τσένταρ ή παρμεζάνα, στα οποία μπορείτε απλά να κόψετε και να καταναλώσετε το υπόλοιπο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή σκληρά τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, η οποία βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της μούχλας.