Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλή τα μουχλιασμένα τυριά;

ΑρχικήΟικιακάΕίναι ασφαλή τα μουχλιασμένα τυριά;
spot_img

Γιατί είναι ασφαλείς για κατανάλωση ορισμένοι τύποι μουχλιασμένου τυριού, ενώ άλλοι όχι;

Ροκφόρ, camambert, brie, πολλά είναι τα μουχλιασμένα τυριά που αγαπούν οι λάτρεις του τυριού. Και ενώ αυτοί τα λατρεύουν χωρίς να κάνουν πολλές ερωτήσεις, οι υπόλοιποι έχουν την εξής απορία: Πώς γίνεται αυτά τα τυριά να είναι ασφαλή, ενώ έχουν μούχλα;

Σε γενικές γραμμές, τα τυριά που καλλιεργούνται με ειδικό τρόπο για να αναπτύσσουν ένα είδος μούχλας είναι ασφαλή για την υγεία. Εκτός από τα τυριά που προαναφέρθηκαν, παράδειγμα αυτών αποτελεί και το τυρί Gorgonzola. 

Αυτά τυριά δημιουργούνται με μια ενίσχυση από τα συστατικά P.roqueforti ή Penicillium roqueforti και αφήνονται να ωριμάσουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, ωστόσο, πληθυσμοί που πρέπει να αποφεύγουν ακόμα και αυτά τα τυριά, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, για προληπτικούς λόγους.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα τυριά; Αυτά είναι ασφαλή αν μουχλιάσουν; Η απάντηση εδώ είναι όχι. Χαρακτηριστικά, τα μαλακά τυριά όπως τυρί κότατζ , τυρί κρέμα, φέτα και ρικότα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνονται εάν υπάρχει μούχλα.

Επιπλέον, οι οδηγίες ειδικών ασφάλειας τροφίμων συνιστούν να μην κόβει κανείς τη μούχλα από ένα μαλακό τυρί και να τρώει το υπόλοιπο, καθώς οι πιο μαλακές ποικιλίες τυριού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, η οποία επιτρέπει στη μούχλα να κρύβεται πέρα ​​από αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορεί να κινδυνεύσει να μολυνθεί από βακτήρια, όπως Listeria, βρουκέλλα ή σαλμονέλα που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τα σκληρά τυριά, όπως τσένταρ ή παρμεζάνα, στα οποία μπορείτε απλά να κόψετε και να καταναλώσετε το υπόλοιπο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή σκληρά τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, η οποία βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της μούχλας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα