Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επαναχρησιμοποίηση λαδιού: Στις πόσες φορές είναι ασφαλής;

ΑρχικήΟικιακάΕπαναχρησιμοποίηση λαδιού: Στις πόσες φορές είναι ασφαλής;
spot_img

Πόσες φορές μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε το λάδι και πώς να το διατηρήσετε φρέσκο για πολύ καιρό.

 Kαι ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει το τηγάνισμα ως μέθοδο για φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό, όπως πατάτες τηγανητές!

Αλλά οι τιμές του λαδιού είναι υπερβολικά ψηλές και είναι κρίμα να πετιέται μεγάλη ποσότητα λαδιού.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πετάξετε το χρησιμοποιημένο λάδι, καθώς μπορείτε να το επαναχρησιμοποιήσετε πολλές, πολλές φορές! Αλλά πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναβάλετε στις συνταγές σας;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε αυτό το λάδι. Ωστόσο, η φρεσκάδα του λαδιού επηρεάζει διάφορους παράγοντες, όπως την υδρόφοβη φύση του. Όσο περισσότερο διασπάται το λάδι, τόσο λιγότερο υδρόφοβο γίνεται.

Και ενώ στην αρχή αυτό δημιουργεί το πλεονέκτημα των λιγότερων μικροβίων και πιο αποτελεσματικό τηγάνισμα- για αυτό οι Ασιάτες σεφ όταν μαγειρεύουν με τη μέθοδο tempura προσθέτουν λίγο παλιό τηγανόλαδο στη νέα παρτίδα για καλύτερο αποτέλεσμα- με τη συνέχεια της διάσπασης το λάδι θα δέχεται όλο και περισσότερο νερό, που θα οδηγήσει τελικά σε λιγότερο τραγανό φαΐ.

Σε αυτό το στάδιο, το λάδι πρέπει να αντικατασταθεί με καινούριο. Μερικά ενδεικτικά σημάδια του παλιού λαδιού είναι ο αφρός στην επάνω επιφάνεια, η αδυναμία επίτευξης θερμοκρασιών τηγανίσματος χωρίς κάπνισμα και η σκοτεινή, βρώμικη όψη και το μουχλιασμένο άρωμα ψαριού, αναφέρει ο ιστότοπος Serious Eats.

Παράγοντες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής του λαδιού

Επειδή η διάρκεια ζωής εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο μαγειρέματος του λαδιού, ας δούμε ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά.

Ο τύπος του σκεύους τηγανίσματος

Δυστυχώς, το τηγάνισμα στο σπίτι θα καταστρέψει το λάδι σας πιο γρήγορα από ότι σε ένα εστιατόριο. Αυτό συμβαίνει, επειδή  τα εστιατόρια έχουν ειδικές φριτέζες, στις οποίες τα στοιχεία θέρμανσης ανυψώνονται πάνω από το κάτω μέρος του θαλάμου λαδιού. Αυτό δημιουργεί μια θήκη με σχετικά δροσερό λάδι στο κάτω μέρος κάτω από το στοιχείο θέρμανσης. Καθώς μικρά κομμάτια υπολειμμάτων πέφτουν από τα φαγητά που τηγανίζονται, βυθίζονται στο κάτω μέρος του θαλάμου όπου στηρίζονται κάτω από αυτά τα θερμαντικά στοιχεία, αναφέρει το Serious Eats. Αν τηγανίζετε πολύ, ίσως και να μην είναι κακή ιδέα να επενδύσετε κι εσείς σε τέτοιο εξοπλισμό.

Το είδος της επίστρωσης και του φαγητού

Όσο περισσότερα σωματίδια εισάγετε στο λάδι και όσο πιο λεπτά αυτά τα σωματίδια, τόσο πιο γρήγορα θα διασπαστεί το λάδι σας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τηγανητά φιλετίνια  κοτόπουλου, που θα αφήσουν ψίχουλα εάν προστεθούν στο λάδι ή φαγητά με κουρκούτι. Αυτό το λάδι μπορεί να διαρκέσει μόνο για 3 τηγανίσματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο που θα μπορούσε να βγάλει ως και 12.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του φαγητού. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που τηγανίζονται ως έχουν επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα του λαδιού. Τα λαχανικά, για παράδειγμα, τείνουν να είναι πιο καθαρά, ενώ τα λιπαρά κρέατα όπως οι φτερούγες κοτόπουλου ή το μπέικον να διασπάσουν περισσότερο το λάδι.

Το είδος του λαδιού και η θερμοκρασία

Ανάλογα το λάδι, αλλάζει και η σύνθεση όσον αφορά τα σχετικά επίπεδα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών και άλλων στερεών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο τηγανίσματος και τις θερμοκρασίες στις οποίες μπορούν να θερμανθούν. Τα έλαια ξηρών καρπών μπορούν να θερμανθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τα ωμά έλαια, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή τα περισσότερα σησαμέλαια. Για αυτό και τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα τείνουν να είναι αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, όπως φυστικέλαιο, φυτικό λίπος ή λαρδί, που δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Αποθήκευση

Το λάδι δεν διασπάται μόνο από τη θερμότητα, αλλά και από την υγρασία, το φως και τη ζέστη. Τα λάδια —ακόμα και αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές φορές— θα πρέπει να φυλάσσονται όλα σε ερμητικά σφραγισμένα δοχεία σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο