Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Alert: Το φοντί κρέατος πηγή μολύνσεων Campylobacter κατά τη διάρκεια των γιορτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAlert: Το φοντί κρέατος πηγή μολύνσεων Campylobacter κατά τη διάρκεια των γιορτών
spot_img

Έξαρση επιδημιών Campylobacter στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου Το ωμό κρέας που μπορεί να είναι μολυσμένο με Campylobacter, συνήθως χειρίζεται απευθείας στο τραπέζι και οι καλεσμένοι το αγγίζουν με γυμνά χέρια.

Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση φοντί κρέατος και γευμάτων σχάρας ρακλέτ (τηγανάκια στη μέση του τραπεζιού, στα οποία οι καλεσμένοι ψήνουν μόνοι τους αυτό που θέλουν) συμβάλλει στην ετήσια εποχική κορύφωση των κρουσμάτων Campylobacter στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια τέτοιων γευμάτων, το ωμό κρέας συνήθως χειρίζεται απευθείας στο τραπέζι και οι καλεσμένοι το αγγίζουν με γυμνά χέρια και συχνά περιλαμβάνει κρέας κοτόπουλου, το οποίο μπορεί να μολυνθεί με Campylobacter.

Η Γερμανία κατέγραψε 46.500 κρούσματα το 2020 με τα περισσότερα τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη αύξηση που δείχνει μια κορύφωση με έναρξη της νόσου αρκετές ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και μια άλλη κορύφωση κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς. 

Παρόμοια αύξηση του Campylobacter το χειμώνα έχει επίσης παρατηρηθεί στην Ελβετία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συνδέεται με τα γεύματα με κρέας φοντί ή επιτραπέζια ψησταριά όπου το κρέας ψήνεται στο τραπέζι.

Κίνδυνοι από ωμό κρέας 

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέλυσαν περιπτώσεις που κοινοποιήθηκαν στη Γερμανία μεταξύ 2013-2014 και 2019-2020. Πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ ασθενών με Campylobacter που αναφέρθηκαν στις τοπικές υγειονομικές αρχές στις αρχές του 2019. Τα δεδομένα της έρευνας από περισσότερους από 400 συμμετέχοντες που είχαν λοίμωξη από Campylobacter έδειξαν ότι, περίπου 180 αρρώστησαν τις επτά ημέρες μετά τις διακοπές. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων σε γεύματα φοντί με κρέας ανέφεραν ότι είχαν αγγίξει το ωμό κρέας με τα γυμνά τους δάχτυλα, το 30% είπε ότι ωμό και μαγειρεμένο κρέας είχαν τοποθετηθεί στο ίδιο πιάτο και οι περισσότεροι ανέφεραν ότι προσφέρθηκαν άψητα τρόφιμα, όπως σαλάτες.

Η συσχέτιση της κορύφωσης του Campylobacter το χειμώνα με το φοντί κρέατος που περιλαμβάνει κοτόπουλο ήταν ελαφρώς ισχυρότερη από ό,τι με τα γεύματα ρακλέτ με κοτόπουλο. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων με φοντύ το κοτόπουλο χειρίζεται περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια των γευμάτων με σχάρα ρακλέτ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύνδεσμος Chicken Campylobacter και δημόσιες συμβουλές

Τα αποτελέσματα της μελέτης ελέγχου περιπτώσεων επιβεβαίωσαν την υπόθεση ότι τα γεύματα με κρέας fondue ή raclette grill που καταναλώνονται τις γιορτές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς αποτελούν παράγοντες κινδύνου για το Campylobacter με έναρξη της νόσου στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Το κρέας κοτόπουλου συνδέθηκε θετικά με ασθένειες μετά τις διακοπές.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) δημοσίευσε συμβουλές για την πρόληψη τροφιμογενών λοιμώξεων προς καταναλωτές που συνηθίζουν αυτούς τους τύπους γευμάτων οι οποίοι αυξάνονται σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν καλή υγιεινή της κουζίνας, όπως το διαχωρισμό του ωμού κρέατος και άλλων ειδών που καταναλώνονται άψητα και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μαγειρικών σκευών και επιφανειών αφού έρθουν σε επαφή με είδη ζωικής προέλευσης και πριν από την παρασκευή άλλων τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο