Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Δέρματα φρούτων”: Ο κίνδυνος ελλοχεύει

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων"Δέρματα φρούτων": Ο κίνδυνος ελλοχεύει
spot_img

Ένα κομμάτι από δέρμα φρούτων είναι αναμφίβολα πιο θρεπτικό από πολλά άλλα σνακ, αλλά μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.

Τα δέρματα φρούτων είναι ένα διάσημο σνακ, κυρίως στις ΗΠΑ. Πρόκειται για λαστιχωτό προϊόν, που φτιάχνεται από αποξηραμένα φρούτα και αποτελεί μια υγιεινή λιχουδιά για τα παιδιά, με λιγότερη ζάχαρη και πιο «αληθινή» γεύση φρούτων. Παρασκευάζονται ρίχνοντας πολτοποιημένα φρούτα σε σχάρα και στεγνώνουν είτε σε αφυγραντήρα ή φούρνο του εμπορίου. Μοιάζουν πολύ με ροδέλες. Ενώ και σε πολλά καταστήματα λιανικής μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί, ο πιο υγιεινός τρόπος για να ελέγξει κανείς τη ζάχαρη είναι να τα φτιάξει μόνος του.

Και ενώ ένα κομμάτι από δέρμα φρούτων είναι αναμφίβολα πιο θρεπτικό από πολλά άλλα σνακ,  μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, με χημικές ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη ποικιλία σοβαρών ή και θανατηφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος.

Το 2021 και το 2022, η EWG ανέθεσε ανεξάρτητες εργαστηριακές δοκιμές 37 δειγμάτων βιολογικού και μη βιολογικού ή συμβατικού δέρματος φρούτων από 10 μάρκες και 30 δειγμάτων αποξηραμένων φρούτων από 16 μάρκες.

Τα βιολογικά είναι καλύτερα από τα συμβατικά φρούτα, καθώς τα δεύτερα ψεκάζονται με χημικά στον καρπό από τον οποίο παράγονται, σε διαφορετικό βαθμό το κάθε είδος. Ο Οδηγός Αγοραστή του 2022 της EWG για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή βρήκε ότι πάνω από το 90% των δειγμάτων φράουλας, μήλων, κερασιών, νεκταρινιών και σταφυλιών που δοκιμάστηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχαν υπολείμματα δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων.

Τα δέρματα φρούτων από πολλές γνωστές  εταιρείες απορροφούν επίσης τα φυτοφάρμακα, επειδή ως επί τω πλείστω χρησιμοποιούν συμβατικά φρούτα. Κατά μέσο όρο, τα δέρματα φρούτων από γνωστές μάρκες των ΗΠΑ, όπως 365 Whole Foods Market, Bear, Bob Snail, Good & Gather, Stretch Island, That’s It και Trader Joe’s, περιείχαν 1500ppb φυτοφαρμάκων, ενώ τα βιολογικά κάτω από 500.

Τα βιολογικά προϊόντα μπορεί μερικές φορές να περιέχουν ίχνη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων λόγω μόλυνσης από κοντινά συμβατικά χωράφια ή από κάποιο άλλο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας. Αλλά ακόμα και έτσι, συνιστούν μια καλύτερη και πιο ασφαλή επιλογή για δέρματα φρούτων, αλλά και κατανάλωση γενικότερα.

Τα αποξηραμένα φρούτα – ακόμη και αν δεν είναι βιολογικά – μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο δέρμα φρούτων για άτομα που ανησυχούν για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αναφέρει η έρευνα. Τα συμβατικά αποξηραμένα κράνμπερι, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα μάνγκο και τα δαμάσκηνα είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 30 προϊόντα αποξηραμένων φρούτων το 2021. Τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν σε αποξηραμένες φράουλες, σταφίδες, κεράσια και μήλα.

Αλλά η διαδικασία αφυδάτωσης των κατά τα άλλα θρεπτικών φρέσκων φρούτων για την παρασκευή σνακ, όπως το δέρμα φρούτων, αυξάνει δραστικά τη συγκέντρωση της φυσικής ζάχαρης που περιέχει το σνακ, πολύ περισσότερο από ό,τι σε μια μερίδα παρόμοιου μεγέθους της φρέσκιας μερίδας του. Συνιστάται, λοιπόν, να ελέγχετε τα συστατικά στις ετικέτες και να επιλέγετε προϊόντα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα και, κατά προτίμηση, βιολογικά, αποφεύγοντας τα δέρματα φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά πρόσθετα τροφίμων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Γλουταμινικό νάτριο Ε621-MSG: Μύθοι και αλήθειες για το πιο δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων

"Ουσία της γεύσης ή "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου" το πρόσθετο MSG που δίνει γεύση umami στα τρόφιμα έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία - Τι λέει η EFSA

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα