Το κόλπο με την άμμο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για λαχανικά με ρίζα όπως καρότα, παντζάρια, σέλινο, λάχανο, ρίζες μαϊντανού ή πράσα.
Παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία. Για να αποθηκεύσετε τα λαχανικά όσο το δυνατόν περισσότερο, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ένα κόλπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και σήμερα: τα έθαβαν σε ελαφρώς υγρή άμμο.
Το να θάβετε λαχανικά σε υγρή άμμο μπορεί να ακούγεται στην αρχή περίεργο. Η υγρασία συνήθως προάγει τη μούχλα και επομένως πρέπει να αποφεύγεται κατά την αποθήκευση.
Όμως, μια ορισμένη ποσότητα υγρασίας βοηθά στο να αποτραπεί η ξήρανση των αποθηκευμένων λαχανικών. Εάν αποθηκευτούν σωστά, οι κόνδυλοι και οι ρίζες δεν μουχλιάζουν ούτε συρρικνώνονται. Κάτω από βέλτιστες συνθήκες, τα λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από αναψυκτικά Coca-Cola: Μαζική ανάκληση
Πώς να ετοιμάσετε τα λαχανικά
Το κόλπο με την άμμο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για λαχανικά με ρίζα όπως καρότα, παντζάρια, σέλινο, λάχανο, ρίζες μαϊντανού ή πράσα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε άμμο παιχνιδιού, καθώς δεν περιέχει πρόσθετα όπως ασβέστη.
Θα πρέπει πρώτα να βουρτσίσετε τα λαχανικά που έχετε μαζέψει μόνοι σας με μια βούρτσα λαχανικών για να αφαιρέσετε το χώμα και τυχόν έντομα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκόνη ή υγρό στο πλυντήριο ρούχων; Ποιο είναι καλύτερο για τα λευκά και ποιο για τα χρωματιστά; – Έρευνα
Αποθηκεύστε τα λαχανικά σε εσωτερικό χώρο σε ένα δοχείο με άμμο
- Γεμίστε το κάτω μέρος ενός ξύλινου κουτιού ή άλλου δοχείου με ένα στρώμα ελαφρώς υγρής άμμου.
- Τώρα βάλτε τα λαχανικά.
- Βεβαιωθείτε ότι τα μεμονωμένα κομμάτια λαχανικών δεν ακουμπούν μεταξύ τους για να αποφύγετε μώλωπες.
- Ανάλογα με τον χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλά στρώματα. Σκεπάζετε πάντα τα λαχανικά εντελώς με άμμο και μετά προσθέτετε την επόμενη στρώση.
- Τοποθετήστε μια ξύλινη σανίδα πάνω από το δοχείο, αφήνοντας λίγο αέρα να κυκλοφορεί στα πλαϊνά.
- Βρέξτε ελαφρά την άμμο μετά από μερικές ημέρες εάν είναι απαραίτητο.
Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε το δοχείο σε ένα δροσερό κελάρι, συνιστά η Garden Academy Rhineland-Palatinate . Τα λαχανικά μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για έως και τρεις μήνες. Ωστόσο, ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των αποθηκευμένων λαχανικών και αφαιρείτε αμέσως τυχόν σάπια.
Εάν έχετε κήπο σκάψτε μια τρύπα βάθους 60-80 εκατοστών κοντά στο σπίτι. Ως δοχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό ξύλινο κουτί με καπάκι και να ανοίξετε μερικές μικρές τρύπες σε αυτό για να διαφύγει η υγρασία. Προσοχή: Οι τρύπες δεν πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να χωράνε σκουλήκια ή άλλα ζώα. Εναλλακτικά, ενδείκνυται και ένα παλιό τύμπανο πλυντηρίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες τοξίνες σε βρεφικές τροφές – Αυτές είναι οι μάρκες που πρέπει να αποφύγετε
Η άμμος ρυθμίζει την υγρασία στον κάδο, το καπάκι κρατά τα ζώα έξω.
Εάν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αποθηκεύσετε λαχανικά στο μπαλκόνι σας για λίγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τοποθετήστε τον ασφαλή για τρόφιμα κουβά άμμου με λαχανικά σε μια στεγνή, καλυμμένη γωνία. Ωστόσο, η περίοδος αποθήκευσης στα μπαλκόνια συνήθως δεν είναι τόσο μεγάλη.