Μια μικρή δόση αλατιού αποδεικνύεται το μυστικό για έναν πιο ισορροπημένο και απολαυστικό καφέ.
Ενώ πολλοί λάτρεις του καφέ υπερασπίζονται με πάθος τον «καθαρό» εσπρέσο ή τον φίλτρου χωρίς ίχνος πρόσθετων γεύσεων, μια από τις τελευταίες τάσεις που κερδίζουν έδαφος στη γαστρονομία του καφέ είναι η προσθήκη αλατιού. Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ένας ερασιτέχνης καφεποιος πειραματίστηκε με τον καφέ του προσθέτοντας μια μικρή δόση μελιού και θαλασσινό αλάτι, παραμερίζοντας τα συνήθη αρωματικά σιρόπια που χρησιμοποιούσε, όπως βανίλιας, μελόψωμου ή μπαχαρικού κολοκύθας.
Ο καφές απέκτησε βάθος, ισορροπία και μια απαλή αίσθηση γλυκύτητας, χωρίς όμως να καλύπτεται η φυσική του γεύση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Golden Ratio, σε περιοχές όπως η Ουγγαρία, η Σιβηρία και οι Σκανδιναβικές χώρες, η προσθήκη αλατιού στον καφέ αποτελεί παράδοση αιώνων. Σε αυτές τις γεωγραφικές ζώνες, όπου το νερό είχε συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, η προσθήκη αλατιού είχε πρακτική αλλά και γευστική αξία.
Επιπλέον, στο Βιετνάμ, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Χουέ, η αλατισμένη εκδοχή του καφέ έχει αναδειχθεί σε σύγχρονη τάση με παραδοσιακές βάσεις. Εκεί, ο καφές παρασκευάζεται μέσα σε ένα μεταλλικό φίλτρο phin και στάζει αργά σε φλιτζάνι με αλατισμένη κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι ένα ρόφημα με χαρακτηριστική υφή και γεύση, που θυμίζει καραμέλα με βαθιές νότες εσπρέσο και μια ανεπαίσθητη αλμυρότητα που αναδεικνύει τη γευστική πολυπλοκότητα.
Το αλάτι μειώνει την αίσθηση της πικράδας, αναδεικνύει τις γλυκές και καβουρδισμένες νότες του καφέ και προσφέρει μια απρόσμενα απαλή επίγευση. Όταν συνδυαστεί με λίγο μέλι ή γάλα, δημιουργείται μια εμπειρία που θυμίζει την πλούσια γεύση της αλατισμένης καραμέλας, χωρίς να επιστρατεύεται κάποιο τεχνητό άρωμα ή πρόσθετο.