Η Γαλλίδα πολιτικός, μέλος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, Alexandra Borchio-Fontimp υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υπερασπιστεί τη γαστρονομική της κληρονομιά.
«Είναι θεμελιώδες να υπερασπιστούμε τη μαγειρική μας κληρονομιά, όπως υπερασπιζόμαστε τη λογοτεχνική, καλλιτεχνική ή αρχιτεκτονική μας κληρονομιά», λέει η γερουσιαστής της Γαλλίας Alexandra Borchio-Fontimp, που ζητά να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στις τοπικές συνταγές της γαλλικής κουζίνας, όπως οι αντίστοιχοι που έχουν τεθεί για τα γαλλικά κρασιά.
Η γαλλίδα πολιτικός, μέλος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζει ότι η Γαλλία ως η πατρίδα του οδηγού Michelin, του σαβουάρ βιβρ και πολλών διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ επιτρέπει μερικά διάσημα εθνικά πιάτα να αλλοιώνονται ως προς τις αυθεντικές, ιστορικές συνταγές τους.
Παράδειγμα, τα παραδοσιακά πιάτα της Νίκαιας και η πασίγνωστη σαλάτα νισουάζ. «Πρέπει να καταπολέμησουμε τη συνήθεια να βάζουν φασόλια ή πατάτες στη niçoise. Είναι μια αλλοίωση που έρχεται σε αντίθεση με όσα μάθαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας», λέει η η Borchio-Fontimp. Οι περισσότερες συνταγές του 19ου αιώνα για τη νισουάζ περιέχουν ντομάτες, αντσούγιες και λίγο ελαιόλαδο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, προστέθηκαν ελιές και βραστά αυγά και ο τόνος έγινε μια επιτρεπτή εναλλακτική λύση για τον γαύρο. Ωστόσο, η προσθήκη μαγειρεμένων λαχανικών θεωρείται ότι παραβιάζει μια «κόκκινη γραμμή».
Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για το κασουλέ με ρεβίθια, αντί φασόλια που είναι το παραδοσιακό. «Είμαι εντελώς ανοικτή στις παγκόσμιες κουζίνες, αλλά αυτό που λέει είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την προέλευση αυτού που καταναλώνουμε», λέει η γαλλίδα της γερουσιαστής, που ξεκινά καμπάνια ώστε να καθοριστεί νομικά ποια συστατικά μπορούν να μπαίνουν σε ονομαστές τοπικές σπεσιαλιτέ, ώστε να δικαιούνται τον τίτλο τους.
Η πρόταση της υποστηρίζεται ήδη από δύο οργανισμούς: την Toqualoi Protections des Recettes de Cuisine και την Collectif Cuisine Niçoise.
Ο ιστορικός και γαστρονόμος Giles MacDonogh έχει τις αντιρρήσεις του. «Το να πούμε ότι μια νισουάζ πρέπει να περιέχει γαύρο, αλλά όχι πατάτες ή κάπαρη θα κατέληγε σε μια ανεπιθύμητη ομοιομορφία», τονίζει, ωστόσο πιστεύει ότι μια νομοθετική κατοχύρωση ορισμένων συνταγών ως προς τα συστατικά τους δεν θα ήταν καταστροφή για τη γαστρονομική δημιουργικότητα των σεφ, που πάντα βρίσκουν τρόπους να βάζουν τη σφραγίδα τους στα πράγματα.