Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα μελομακάρονα δεν είναι Vegan (…και πώς θα τα κάνετε να είναι!)

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΓιατί τα μελομακάρονα δεν είναι Vegan (...και πώς θα τα κάνετε να είναι!)
spot_img

Αφράτα, μαλακά και μυρωδάτα, πώς να τα στερηθείς επειδή έχεις αποφασίσει να ακολουθείς μία vegan διατροφή;

Όλοι έχουμε την παιδική ανάμνηση πως όταν μύριζε το σπίτι της μαμάς ή της γιαγιάς μελομακάρονα, σήμαινε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα! Αφράτα, μαλακά και μυρωδάτα, πώς να τα στερηθείς επειδή έχεις αποφασίσει να ακολουθείς μία vegan διατροφή;

Γιατί ναι, τα μελομακάρονα δεν είναι vegan… Τουλάχιστον αυτά που υπάρχουν στην αγορά και δεν φέρουν την ειδική ένδειξη ότι είναι είναι vegan… Και ο λόγος είναι απλούστατος: Γιατί έχουν μέλι!

Γιατί το μέλι δεν είναι vegan

Το μέλι δεν θεωρείται vegan γιατί – πρωτίστως – για να το συλλέξουν οι άνθρωποι, εκμεταλλεύονται τις μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι δεν αφήνουν τις μέλισσες να ζήσουν στα φυσικά τους μελίσσια, αλλά τις διατηρούν σε τεχνητές συνθήκες, με σκοπό να πάρουν από αυτές το μέλι. Θυμίζουμε ότι οι μέλισσες παράγουν μέλι για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: αποτελεί την μόνη τροφή τους κατά τους κρύους, χειμερινούς μήνες.

Απώτερος σκοπός της οργανωμένης μελισσοκομίας (και όχι αν κάποιος ασχολείται σε πολύ μικρή κλίμακα, σαν χόμπι), είναι το κέρδος. Επομένως η αύξηση του κέρδους μπαίνει πάντα σε προτεραιότητα, εις βάρος της ζωής των μελισσών. Πολύ συχνά – ειδικά σε μελισσοκομεία μαζικής παραγωγής – οι μέλισσες εκτρέφονται έτσι ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους: αυτό πλήττει την γενετική ποικιλία του είδους, κάνοντάς τες πιο επιρρεπείς σε αρρώστιες και γενετικά προβλήματα. Κάποιοι μελισσοκόμοι κατά καιρούς αφανίζουν μεγάλο μέρος των μελισσών τους, για να κρατήσουν χαμηλό το κόστος κατά τους χειμερινούς μήνες, ψαλιδίζουν τα φτερά των βασιλισσών, για να τις εμποδίσουν από το να δραπετεύσουν και να δημιουργήσουν νέες, φυσικές αποικίες και αντικαθιστούν το θρεπτικό μέλι που χρειάζονται οι μέλισσες, με άλλο φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης.

Όλα τα παραπάνω κάνουν τους vegan να έχουν αφαιρέσει το συγκεκριμένο τρόφιμο από τη λίστα διατροφής τους.

Οι vegan εκδοχές

Επειδή οι vegan δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικό, ούτε μέλι, κάποιοι παρασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν αφαιρέσει το μέλι από το μελομακάρονο και σε αντικατάσταση το μελώνουν με ένα σιρόπι από γλυκαντικά φυτικής προέλευσης όπως αγαύης και σφενδάμου!

Οι επιλογές είναι αρκετές ως προς την αντικατάσταση του μελιού. Αν φτιάχνετε μόνοι σας τα μελομακάρονα, μπορείτε, αντί για μέλι, να χρησιμοποιήσετε μελάσα, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου ή χαρουπόμελο. Το καθένα έχει τη δική του γεύση, που σημαίνει ότι θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο γλύκισμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει λαχταριστό.

Μελάσα
Η μελάσα έχει το δικό της χαρακτηριστικό άρωμα και μυρωδιά, είναι παχύρρευστη και μπορεί να πάρει το ρόλο της γλυκαντικής ουσίας στο γλυκό σας εύκολα, σε αναλογία 1:1 ή ¾ μελάσα προς 1. Παρ’ όλο που είναι γλυκιά, αφήνει μια ελαφρώς πικρή επίγευση, αλλά είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή, πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολυφαινόλες, διατροφικά στοιχεία που θα εμπεριέχονται και στα μελομακάρονά σας αν την επιλέξετε.

Σιρόπι σφενδάμου
Έχει γλυκιά, καραμελένια γεύση και θυμίζει πολύ μέλι, οπότε όσοι δεν μπορείτε να το απαρνηθείτε εύκολα, είναι μια καλή και πολύ κοντινή επιλογή, σε μια λιγότερο παχύρρευστη υφή. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε ίδια αναλογία με το μέλι, έχει λιγότερες θερμίδες, λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είναι ακατέργαστο και περιέχει ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως μαγγανίου, ψευδαργύρου και ριβοφλαβίνης (Βιταμίνη Β2), αλλά και καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου σε μικρότερες ποσότητες.

Σιρόπι αγαύης
Άλλη μια επιλογή που θυμίζει πολύ μέλι, το σιρόπι αγαύης έχει αρκετά πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και κάποιες ποσότητες βιταμινών Α, C, Ε, Κ και Β6. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε αναλογία 1:1, σημειώστε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα επεξεργασμένο προϊόν, με λιγότερα αντιοξειδωτικά, και χρησιμοποιήστε το με σύνεση.

Χαρουπόμελο
Μοιάζει με μέλι ή πηχτό σιρόπι και προέρχεται από τα αγαπημένα χαρούπια, ενώ είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο, μεταξύ άλλων, έχει αντιμικροβιακή δράση και αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μπορεί να πάρει τη θέση του μελιού στα ροφήματά σας, στη σαλάτα σας και φυσικά στα μελομακάρονά σας! Χρησιμοποιήστε το σε αναλογία ίδια με αυτή του μελιού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο