Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ταχύτητα μάσησης αλλάζει τη γεύση!

ΑρχικήΕπιστήμηΗ ταχύτητα μάσησης αλλάζει τη γεύση!
spot_img

Επιστημονική μελέτη εξέτασε πόσο επηρεάζεται η αισθητηριακή αντίληψη σύνθετων τροφίμων από την ταχύτητα που τρώμε.

Η ταχύτητα φαγητού ορίζεται ως η μάζα του φαγητού (g) που καταναλώνεται ανά μονάδα χρόνου (min) και εκφράζεται ως ρυθμός κατανάλωσης (g/min). Υπάρχουν πολλοί και πολύ διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν σε διαφορετικές ταχύτητες φαγητού, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, των ενεργειακών απαιτήσεων και του βασικού μεταβολικού, ή συνήθειες του τρόπου ζωής καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ένας ταχύτερος ρυθμός φαγητού έχει συσχετιστεί με υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γλυκαιμικές αποκρίσεις και τις αποκρίσεις ινσουλίνης και τον κορεσμό μετά το γεύμα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αισθητηριακή αντίληψη των τροφίμων ποικίλλει πολύ μεταξύ των ατόμων. Οι διαφορές στην ταχύτητα φαγητού και στη συμπεριφορά μάσησης μπορούν να συμβάλουν σε διαφορές μεταξύ των ατόμων στην αισθητηριακή αντίληψη των τροφίμων. Αλλά μέχρι σήμερα, λίγες μόνο μελέτες ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα.

Στόχος επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο food Science ήταν να διερευνήσει την επίδραση της ταχύτητας φαγητού (αργή έναντι γρήγορης κατανάλωσης) στη δυναμική αισθητηριακή αντίληψη των σύνθετων τροφίμων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 105 καταναλωτές που χωρίστηκαν σε γρήγορους και αργούς στη μάσηση. Χρησιμοποιήθηκαν τρεις συνθέσεις μαρμελάδων φράουλας που ποικίλλουν ως προς το ιξώδες και την περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι μαρμελάδες απλώθηκαν πάνω σε ψωμί.

Η δυναμική αισθητηριακή αντίληψη των μαρμελάδων και των συνδυασμών μαρμελάδας-ψωμιού διέφερε ελάχιστα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα μεταξύ των αργών και γρήγορων στη μάσηση συμμετεχόντων. Οι «γρήγοροι» δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά στη σύνθεση των μαρμελάδων όταν την κατανάλωσαν μαζί με το ψωμί. Οι «αργοί» μπόρεσαν να διακρίνουν τις διαφορετικές συνθέσεις μαρμελάδας καλύτερα από εκείνους που τρώνε γρήγορα, ανεξάρτητα από το αν οι μαρμελάδες παρουσιάζονταν μόνες τους ή σε συνδυασμό με ψωμιά.

Συμπερασματικά οι διαφορές στη συνήθη ταχύτητα φαγητού μεταξύ των καταναλωτών οδηγούν σε μικρές διαφορές στη δυναμική αισθητηριακή αντίληψη και στην ικανότητα διάκρισης των σύνθετων τροφίμων, καθώς οι «αργοί» διασπούν το φαγητό σε περισσότερα και μικρότερα θραύσματα, γεγονός που διευκολύνει την απελευθέρωση γεύσης από το φαγητό, σε σύγκριση με όσους τρώνε γρήγορα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα