Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μίλτος Καρούμπας: Η Παγκόσμια Ημέρα Σεφ γιορτάζει την αγάπη για την κουζίνα, αλλά και τη συναδελφική αλληλεγγύη

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΜίλτος Καρούμπας: Η Παγκόσμια Ημέρα Σεφ γιορτάζει την αγάπη για την κουζίνα, αλλά και τη συναδελφική αλληλεγγύη
spot_img

Σήμερα, αλλά και κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σεφ!

Παγκόσμια Ημέρα Σεφ σήμερα! Ή αλλιώς, Διεθνής Ημέρα Αρχιμαγείρων. Γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνο για να σηματοδοτήσει το ευγενές επάγγελμα με μεγάλη ειλικρίνεια και αφοσίωση, δηλαδή τους καλλιτέχνες κάθε κουζίνας, οι οποίοι γεμίζουν τους ουρανίσκους μας με πλούσιες γεύσεις και εμπειρίες.

Το φαγητό δεν καλύπτει απλά την ανάγκη μας για επιβίωση. Αντίθετα, αποτελεί κι αυτό μια ξεχωριστή γλώσσα επικοινωνίας, η οποία χρησιμοποιείται για πολλούς ευγενείς σκοπούς: για να δείξουμε την αγάπη μας σε κάποιον, να γιορτάσουμε ένα σημαντικό για εμάς γεγονός, αλλά και να εξερευνήσουμε τα όρια των γευστικών μας καλύκων. Ένας σεφ μπορεί να κάνει αυτά, αλλά και πολλά παραπάνω, πραγματικότητα.

Η ημέρα ενσωματώθηκε το 2004 από τον Bill Gallagher, έναν master σεφ, ο οποίος έχει τελέσει και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs), προκειμένου να εγείρει την ενημέρωση στο κοινό για το πόσο σημαντικό είναι στην πραγματικότητα αυτό το επάγγελμα. Μάλιστα, για την Παγκόσμια Ημέρα Σεφ, πολλοί είναι οι οργανισμοί που εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν παιδιά και ενήλικες για το τι εστί σεφ.

Πίσω από κάθε πιάτο, λοιπόν, κρύβονται πολλές ώρες εξάσκησης γαστρονομικών τεχνικών, αλλά και πολλή φαντασία. “Σεφ σημαίνει να έχει κανείς δημιουργικότητα, να προσφέρει υπηρεσίες και πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς”, δηλώνει για τη μέρα ο βραβευμένος σεφ, Μίλτος Καρούμπας. “Σημαίνει, επίσης, να διαχειρίζεται πολλές αρμοδιότητες ταυτόχρονα, αλλά, κυρίως, να είναι κανείς επαγγελματίας και να γνωρίζει καλά το αντικείμενό του“, συμπληρώνει.

Το επάγγελμα του σεφ έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό μέσα από ριάλιτι, όπως το MasterChef. Η δημοτικότητα αυτών των εκπομπών έχει δημιουργήσει σε πολλά παιδιά και νέους την επιθυμία να προσανατολιστούν επαγγελματικά ως σεφ. Αλλά για τον Μίλτο Καρούμπα, αυτές μπορούν να στείλουν, ενδεχομένως, “το λάθος μήνυμα”. “Τα ριάλιτι, φυσικά, δεν αποτελούν κακή διαφήμιση για το επάγγελμα, αλλά μπορεί να αποπροσανατολίσουν από αυτό που πραγματικά χρειάζεται το επάγγελμα, δηλαδή αγάπη και αφοσίωση για την κουζίνα“.

Ας μην ξεχνάμε, ακόμη, κάτι πολύ σημαντικό, που ανέφερε ο κ. Καρούμπας. Η Παγκόσμια Ημέρα Σεφ αφορά και στην αλληλεγγύη των επαγγελματιών του κλάδου μεταξύ τους. Κανένας εργασιακός χώρος δεν είναι βιώσιμος χωρίς αυτήν.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφθείτε ένα εστιατόριο, πάρτε λίγο χρόνο να εκτιμήσετε πραγματικά το μεράκι πίσω από το πιάτο που τρώτε!

Συντάκτρια: Βιργινία Κιμπουροπούλου

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα