Πιάτα από μωβ γλυκοπατάτα που έχουν κατακτήσει τους καταναλωτές ανά τον κόσμο.
Το πορφυρό λέγεται πως είναι το χρώμα των βασιλιάδων, οπότε δεν προξενεί καμία εντύπωση πως τα μωβ τρόφιμα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα καταστήματα λιανικής.
Πολλά από αυτά τα μωβ εδέσματα προέρχονται από το φυτό ube ή αλλιώς purple yam ή στα ελληνικά μωβ γλυκοπατάτα. Aυτό το είδος, προέρχεται από την Αυστραλία, αλλά ευδοκιμεί και στην Νέα Ζηλανδία, τη Μαδαγασκάρη, τις Φιλιππίνες – στις οποίες θεωρείται σημαντική τροφή- και τα πολυάριθμα νησιά της Νότιας Ασίας.
Η γεύση της μωβ γλυκοπατάτας είναι γλυκιά και κάπως ξηρή, η οποία την καθιστά ιδανική για αλμυρά πιάτα, αλλά και για πολλά επιδόρπια- και όχι μόνο. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες καινοτομίες που έχουν αγαπήσει οι καταναλωτές, με πρωταγωνιστή τη μωβ γλυκοπατάτα.
Ube Latte: Καφές Latte με μωβ γλυκοπατάτα
Το Ube Latte , γνωστό και ως Purple Yam Latte, σύμφωνα με τον ιστότοπο gastro-marktplatz.de παρασκευάζεται με απλό και γαστρονομικό τρόπο χρησιμοποιώντας σκόνη από μωβ γλυκοπατάτα, που αναμειγνύεται με νερό, καφέ εσπρέσο, αφρόγαλα και είναι έτοιμο! Όσοι το έχουν δοκιμάσει το θεωρούν όχι μόνο γευστικό, αλλά και «χάρμα οφθαλμού», χάρη στο μωβ απαλό χρώμα του ροφήματος.
Φιλιππινέζικο παγωτό από μωβ γλυκοπατάτα (Ube Ice Cream)
Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει σε αυτό στην Ελλάδα, αλλά το επιδόρπιο είναι πολύ δημοφιλές στις Φιλιππίνες από το 1922 και πλέον έχει διαδοθεί από τους Φιλιππινέζους μετανάστες και στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε παγωτό Ube είναι βρασμένη και πολτοποιημένη ρίζα μωβ γλυκοπατάτας (ή να αγοράσετε έτοιμη πάστα από αυτήν), γάλα, ζάχαρη, τριμμένο πάγο – και ιδανικά μια παγωτομηχανή.
Κέικ μωβ γλυκοπατάτας
Άλλο ένα παραδοσιακό Φιλιππινέζικο πιάτο, με αφράτη ελαφριά ζύμη, το οποίο ψήνεται και στη συνέχεια του προστίθεται σαντιγί, τυρί κρέμα ή βουτυρόκρεμα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές παραλλαγές του, όπως ube cheesecakem ντόνατς, cupcakes , muffins ή brownies, ακόμα και βάφλες.
Ψωμί μωβ γλυκοπατάτας
Το ψωμί από μωβ γλυκοπατάτα δεν έχει μόνο ομορφότερο χρώμα από το κλασσικό, αλλά η προσθήκη του ube προσφέρει ένα ιδιαίτερα μαλακό και υγρό αποτέλεσμα, με ψωμί που παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τηγανητές μωβ γλυκοπατάτες
Μια πιο απλή μορφή της μωβ γλυκοπατάτας είναι ως τηγανητή για να συνοδεύσει κάποιο πιάτο με κρέας ή να φαγωθεί σκέτη με κάποιο ντιπάκι.