Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
27.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μωβ ή λευκό σκόρδο: Ποιο να επιλέξετε και πότε;

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΜωβ ή λευκό σκόρδο: Ποιο να επιλέξετε και πότε;
spot_img

Οι διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες σκόρδου δεν είναι μύθος

Για όσους πίστευαν ότι «το σκόρδο είναι σκόρδο», οι ειδικοί έχουν να πουν πως το χρώμα μετράει! Το μωβ και το λευκό σκόρδο δεν είναι απλώς αισθητικά διαφορετικά, αλλά διαφέρουν και στη δομή, τη γεύση και τη χρήση στην κουζίνα. Σύμφωνα με το Tasting Table, το μωβ σκόρδο ανήκει στις ποικιλίες του λεγόμενου «σκληρού σκόρδου» (hardneck), ενώ το λευκό σκόρδο είναι τυπικό παράδειγμα «μαλακού σκόρδου» (softneck). Η διαφορά δεν είναι τυχαία, αλλά αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του φυτού και τη δομή του βολβού.

Το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα που εμφανίζεται στο εξωτερικό περίβλημα των σκελίδων του σκληρού σκόρδου προέρχεται από ανθοκυανίνες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούνται όταν το φυτό εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκόρδο όχι μόνο πιο εντυπωσιακό οπτικά, αλλά και πιο «ζουμερό», με σκελίδες ίδιου μεγέθους γύρω από έναν ξυλώδη, κεντρικό μίσχο.

Αντιθέτως, το λευκό σκόρδο έχει πιο ελαστική δομή, χωρίς σκληρό μίσχο, και περιέχει σκελίδες διαφόρων μεγεθών, που είναι μικρότερες στο εσωτερικό και μεγαλύτερες εξωτερικά. Αυτό το κάνει πιο σταθερό στην αποθήκευση και συχνά είναι η πιο κοινή επιλογή για γενική χρήση στην κουζίνα.

Η διαφορά στη γεύση

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Το μωβ σκόρδο προσφέρει πιο ήπια και γλυκιά γεύση, σε αντίθεση με την πιο έντονη και πικάντικη φύση του λευκού σκόρδου. Γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό για ψήσιμο, κυρίως όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή μαζί με κρέας όπως κοτόπουλο, καθώς η ήπια γεύση του ενισχύεται χωρίς να κυριαρχεί.

Είναι επίσης αγαπημένο στη μεσογειακή κουζίνα, ενώ χρησιμοποιείται συχνά σε αρωματικά λάδια, βούτυρα και σάλτσες. Το γεγονός ότι είναι λιγότερο επιθετικό στη γεύση το καθιστά κατάλληλο και για ωμή κατανάλωση, κάτι που δεν ισχύει πάντα για το λευκό σκόρδο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα