Τι υποδηλώνουν ανασκαφές στη Μαγιόρκα
Μπορεί η αρχαία ρωμαϊκή γαστρονομία να συνδέεται με περίτεχνα δείπνα των πλουσίων, ωστόσο νέα μελέτη δείχνει πως ακόμη και οι απλοί πολίτες απολάμβαναν κάποτε γεύσεις που θεωρούνταν πολυτελείς. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, οι κάτοικοι της ρωμαϊκής πόλης Πολλέντια στην Ισπανία κατανάλωναν σε καταστήματα fast food (popinae και tabernae) τηγανητές τσίχλες, ένα πιάτο που περιγράφεται στις πηγές ως εκλεκτό έδεσμα της ελίτ. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Osteoarchaeology, βασίζεται στην ανάλυση ζωικών οστών που βρέθηκαν σε αποχετευτικό λάκκο, σε περιοχή κοντά στο φόρουμ της αρχαίας Πολλέντια. Οι επιστήμονες εντόπισαν υπολείμματα από θηλαστικά, ψάρια, ερπετά και κυρίως πτηνά, με τις τσίχλες να αποτελούν το πολυπληθέστερο εύρημα (165 οστά).
Οι κλασικές πηγές περιγράφουν τις τσίχλες ως έδεσμα για συμποσιακά τραπέζια, προετοιμασμένες με πολύπλοκες συνταγές, όπως πάχυνση με σύκα και ψήσιμο με σάλτσες, όπως αναφέρει και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι στην πράξη, τα πτηνά αυτά καθαρίζονταν, αφαιρούνταν το στέρνο τους για να ισιώσουν και στη συνέχεια τηγανίζονταν σε λάδι. Η τεχνική αυτή επέτρεπε ταχύτερο μαγείρεμα και διατήρηση της υγρασίας, μια ιδανική λύση για τους πωλητές που εξυπηρετούσαν πελάτες στο δρόμο.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπήρχε τυποποιημένη προσέγγιση στην προετοιμασία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εμπορικής εστίασης. Σε αντίθεση με τα πληρέστερα σφάγια που εντοπίζονται σε οικιακά περιβάλλοντα, τα υπολείμματα στις ταβέρνες φανερώνουν μαζική και λειτουργική επεξεργασία. Η ανακάλυψη ανατρέπει την άποψη ότι τα συγκεκριμένα πτηνά καταναλώνονταν αποκλειστικά από τις ανώτερες τάξεις και φέρνει στο φως μια πιο σύνθετη εικόνα της καθημερινής ζωής στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αστικοί πωλητές πιθανόν εκμεταλλεύονταν την εποχική διαθεσιμότητα των μεταναστευτικών πτηνών, προκειμένου να εμπλουτίσουν το μενού τους και να ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα της επιχείρησής τους.
Η Πολλέντια, ένα σημαντικό λιμάνι μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ., διέθετε δίκτυο αγορών, ναών και φόρουμ, αλλά και πλήθος καταστημάτων εστίασης. Η συγκεκριμένη ανασκαφή αποκαλύπτει την καθημερινή διατροφή των απλών ανθρώπων και την πρώιμη μορφή «street food» στον ρωμαϊκό κόσμο.