Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σέλινο, σέλερυ ή σελινόριζα: Ένα υπέροχο αρωματικό φυτό σε τρεις εκδοχές

ΑρχικήΟικιακάΣέλινο, σέλερυ ή σελινόριζα: Ένα υπέροχο αρωματικό φυτό σε τρεις εκδοχές
spot_img

Ποιο πρέπει να μαγειρευτεί και ποιο τρώγεται ωμό.

Γενάρης εποχή για σελινάτο έλεγε η γιαγιά μας, ένα φρικασέ με σέλινο και χοιρινό κρέας που έκαναν τον χειμώνα στην Μυτιλήνη. Η καρδιά του χειμώνα είναι και η εποχή του σέλινου. Τρείς ποικιλίες σέλινου καλλιεργούνται για μαγειρική χρήση, ένα για τα κοτσάνια, ένα άλλο για τις ρίζες και το τρίτο για τα φύλλα του:

Σέλινο ή σέλινο φύλλων (Apium graveolens var. secalinum): αυτό το είδος σέλινου καλλιεργείται για τα φύλλα του και χρησιμοποιείται ως αρωματικό και βότανο στην Ευρώπη και την Κίνα.

Σέλινο με μίσχο ή celery (Apium graveolens var. dulce): το μόνο σέλινο που γνωρίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί επειδή είναι συνήθως το μόνο σέλινο που βρίσκεται στα αμερικανικά παντοπωλεία. Καλλιεργείται για τα τραγανά κοτσάνια του και δεν προτείνεται η κατανάλωση των φύλλων γιατί πικρίζουν.

Σέλινο για σελινόριζα (Apium graveolens var. rapaceum): τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται αυτή η ποικιλία σέλινου για τη βολβώδη ρίζα του.

Το σέλινο είναι στενά συνδεδεμένο με το άγριο σέλινο. Το σέλινο έχει ισχυρότερη, πιο βοτανική και μεταλλική γεύση από τις άλλες δύο ποικιλίες και γενικά δεν τρώγεται ωμό. Δίνει περισσότερη γεύση σε σούπες και μαγειρευτά από ό,τι το celery και το προτιμούν στην μαγειρική. Αποφεύγεται η χρήση των κοτσανιών.

Το σέλινο με φύλλα είναι πιο ευπαθές από το σέλινο με μίσχο. Για να το αποθηκεύσουμε, ξεπλένουμε τυχόν βρωμιά και το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας πριν το βάλουμε σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο. Με μήκος έως και 2 πόδια, καταλαμβάνει πολύ χώρο και σπάνια χωράει στο συρτάρι λαχανικών.

Στους οικιακούς κήπους δεν μαζεύουν το σέλινο μονομιάς, όπως γίνεται στην περίπτωση του celery. Τα μεμονωμένα κοτσάνια κόβονται ανάλογα με τις ανάγκες (η τεχνική συγκομιδής «κόψτε και έλα πάλι»), ενώ το φυτό συνεχίζει να ευδοκιμεί και να μεγαλώνει περισσότερους μίσχους.

Στο celery το κοτσάνι είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες, αλλά και ωμό σε σαλάτες ή ως σνακ. Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Η κατανάλωση και των τριών μορφών σέλινου έχουν οφέλη στην υγεία, πιο συγκεκριμένα:

Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης, Μείωση της Υπερλιπιδαιμίας, Διέγερση της Νευρογένεσης, Πρόληψη και διαχείριση Alzheimer, Πρόληψη Καρκίνου.

ΠΗΓΕΣ:

All About Leaf Celery aka Cutting Celery

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270678

https://www.britannica.com/plant/celery

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο