Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί δεν τρώμε αυγά γαλοπούλας; (και δεν είναι αυτό που νομίζετε)…

ΑρχικήΝέαΓιατί δεν τρώμε αυγά γαλοπούλας; (και δεν είναι αυτό που νομίζετε)...
spot_img

Αν και συνήθως συνδέουμε τη γαλοπούλα με τα Χριστούγεννα ή στην Αμερική με την Ημέρα των Ευχαριστιών, είναι ένα δημοφιλές πιάτο όλο το χρόνο και είναι το τέταρτο κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό. Παρόλα αυτά, τα αυγά της γαλοπούλας λείπουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ και ακόμη και των πιο εξειδικευμένων παντοπωλείων. Αλλά αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητά τους. Φέρεται ότι έχουν εξίσου καλή γεύση με τα αυγά κοτόπουλου – ή ακόμα καλύτερα, σύμφωνα με ορισμένους – αλλά τα αυγά γαλοπούλας δεν είναι πρακτικό να παράγονται μαζικά.

Η πώληση αυγών γαλοπούλας δεν είναι οικονομικά εφικτή για τους περισσότερους αγρότες που ήδη εκτρέφουν τα πουλιά για σφαγή. Οι ώριμες θηλυκές γαλοπούλες γεννούν το πολύ δύο αυγά την εβδομάδα. Συγκρίνετε αυτό με τα κοτόπουλα και τις πάπιες, που παράγουν περίπου ένα αυγό την ημέρα (σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες η παραγωγή είναι πολλαπλάσια).Επειδή οι γαλοπούλες ζουν περισσότερο από τα κοτόπουλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην ηλικία ωοτοκίας: περίπου 7 μήνες αντί για 5. Αυτά τα μεγάλα πουλιά χρειάζονται επίσης περισσότερο χώρο. Λάβετε υπόψη τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή τους και τα αυγά γαλοπούλας καταλήγουν να κοστίζουν πάνω από 2,65€ το καθένα δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια τιμή από ένα αυγό κοτόπουλου.

Πολλά είδη διατροφής πολυτελείας πωλούνται για περισσότερα από 2,65 €, αλλά αξίζουν τα αυγά γαλοπούλας το υπερβολικό κόστος; Οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει το προϊόν λένε ότι έχουν παρόμοια γεύση με το πολύ φθηνότερο αυγό κοτόπουλου, πράγμα που σημαίνει ότι η απάντηση είναι πως μάλλον δεν αξίζουν. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο αυγών είναι το μέγεθος. Τα αυγά της γαλοπούλας είναι ελαφρώς μεγαλύτερα ενώ έχουν πιο σκληρό κέλυφος και παχύτερη μεμβράνη.

Σύμφωνα με ορισμένους γνώστες, τα αυγά γαλοπούλας προσφέρουν μερικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο προσιτών ομολόγων τους. Οι κρόκοι τους φέρεται να είναι πιο πλούσιοι και πιο κρεμώδεις, καθιστώντας τους ιδανικούς για σάλτσες. Ο διάσημος σεφ της βικτωριανής εποχής Alexis Soyer ισχυρίστηκε ότι ήταν επίσης καλύτερα στο ψήσιμο από τα αυγά κοτόπουλου.

Εν κατακλείδι τα αυγά γαλοπούλας δεν συνηθίζονται από τον καταναλωτή όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορούν παραγωγοί και έμποροι… Και μας θυμίζει αυτό που λένε οι παραγωγοί στην λαϊκή της Τρίτης…”δεν βγαίνω μανούλα μου”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο