Αν και συνήθως συνδέουμε τη γαλοπούλα με τα Χριστούγεννα ή στην Αμερική με την Ημέρα των Ευχαριστιών, είναι ένα δημοφιλές πιάτο όλο το χρόνο και είναι το τέταρτο κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό. Παρόλα αυτά, τα αυγά της γαλοπούλας λείπουν από τα ράφια των σουπερμάρκετ και ακόμη και των πιο εξειδικευμένων παντοπωλείων. Αλλά αυτό προφανώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητά τους. Φέρεται ότι έχουν εξίσου καλή γεύση με τα αυγά κοτόπουλου – ή ακόμα καλύτερα, σύμφωνα με ορισμένους – αλλά τα αυγά γαλοπούλας δεν είναι πρακτικό να παράγονται μαζικά.
Η πώληση αυγών γαλοπούλας δεν είναι οικονομικά εφικτή για τους περισσότερους αγρότες που ήδη εκτρέφουν τα πουλιά για σφαγή. Οι ώριμες θηλυκές γαλοπούλες γεννούν το πολύ δύο αυγά την εβδομάδα. Συγκρίνετε αυτό με τα κοτόπουλα και τις πάπιες, που παράγουν περίπου ένα αυγό την ημέρα (σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες η παραγωγή είναι πολλαπλάσια).Επειδή οι γαλοπούλες ζουν περισσότερο από τα κοτόπουλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στην ηλικία ωοτοκίας: περίπου 7 μήνες αντί για 5. Αυτά τα μεγάλα πουλιά χρειάζονται επίσης περισσότερο χώρο. Λάβετε υπόψη τον χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή τους και τα αυγά γαλοπούλας καταλήγουν να κοστίζουν πάνω από 2,65€ το καθένα δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια τιμή από ένα αυγό κοτόπουλου.
Πολλά είδη διατροφής πολυτελείας πωλούνται για περισσότερα από 2,65 €, αλλά αξίζουν τα αυγά γαλοπούλας το υπερβολικό κόστος; Οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει το προϊόν λένε ότι έχουν παρόμοια γεύση με το πολύ φθηνότερο αυγό κοτόπουλου, πράγμα που σημαίνει ότι η απάντηση είναι πως μάλλον δεν αξίζουν. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο αυγών είναι το μέγεθος. Τα αυγά της γαλοπούλας είναι ελαφρώς μεγαλύτερα ενώ έχουν πιο σκληρό κέλυφος και παχύτερη μεμβράνη.
Σύμφωνα με ορισμένους γνώστες, τα αυγά γαλοπούλας προσφέρουν μερικά πλεονεκτήματα έναντι των πιο προσιτών ομολόγων τους. Οι κρόκοι τους φέρεται να είναι πιο πλούσιοι και πιο κρεμώδεις, καθιστώντας τους ιδανικούς για σάλτσες. Ο διάσημος σεφ της βικτωριανής εποχής Alexis Soyer ισχυρίστηκε ότι ήταν επίσης καλύτερα στο ψήσιμο από τα αυγά κοτόπουλου.
Εν κατακλείδι τα αυγά γαλοπούλας δεν συνηθίζονται από τον καταναλωτή όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορούν παραγωγοί και έμποροι… Και μας θυμίζει αυτό που λένε οι παραγωγοί στην λαϊκή της Τρίτης…”δεν βγαίνω μανούλα μου”…