Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί “καίγονται” το τρόφιμα στην κατάψυξη και πως μπορείτε να το αποτρέψετε

ΑρχικήΟικιακάΓιατί "καίγονται" το τρόφιμα στην κατάψυξη και πως μπορείτε να το αποτρέψετε
spot_img

Κι όμως, τα τρόφιμα μπορούν να πάθουν “έγκαυμα” στη κατάψυξη.

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενοχλητικά όσο το να ανοίγετε τον καταψύκτη σας και να βρίσκετε το παγωτό σας και τις παγωμένες μπριζόλες σας καλυμμένες με ένα στρώμα πάγου.

Και αφού προσπαθήσετε να ξύσετε τον πάγο και να φάτε το φαγητό ούτως ή άλλως, μια δυσάρεστη γεύση μένει στο στόμα σας. Όταν το φαγητό σας μοιάζει σαν να επέζησε από χιονοστιβάδα, το “έγκαυμα” από την κατάψυξη είναι ο πιθανός ένοχος.

Τι είναι το “έγκαυμα” από την κατάψυξη;

Το “έγκαυμα” από τον καταψύκτη θεωρείται θέμα ποιότητας και όχι θέμα ασφάλειας. «Το “έγκαυμα” από την κατάψυξη δεν καθιστά τα τρόφιμα μη ασφαλή, απλώς ξηρά σε σημεία», αναφέρει η Αμερικάνικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (FSIS).

Η υπηρεσία απαριθμεί τους μέγιστους συνιστώμενους χρόνους αποθήκευσης στην κατάψυξη για τη διατήρηση της βέλτιστης ποιότητας για μια σειρά τροφίμων. Για παράδειγμα οι ωμές μπριζόλες θα μπορούσαν να είναι ακόμα εντάξει από ένα χρόνο, ενώ τα μαγειρεμένα πουλερικά είναι καλύτερο να καταναλώνονται εντός τεσσάρων μηνών. Αν πάλι κάτι βρίσκεται στον πάτο του καταψύκτη σας για περισσότερο καιρό από όσο θυμάστε, αν μυρίζει περίεργα ή αν κυριολεκτικά δεν μπορείτε να καταλάβετε πια τι φαγητό είναι, είναι μάλλον καλύτερο να το πετάξετε.

Λόγω της φύσης του περιβάλλοντος του καταψύκτη, κάθε τρόφιμο που τοποθετείτε εκεί κινδυνεύει να εμφανίσει “έγκαυμα” Για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας κατεψυγμένα, ο ψυκτικός μηχανισμός της συσκευής σας διατηρεί τον αέρα κρύο και ξηρό. Όταν τα τρόφιμα εκτίθενται σε αυτόν τον αέρα, η υγρασία απορροφάται και επαναπαγώνεται στην επιφάνεια των τροφίμων σας. Από εκεί προέρχονται οι κρύσταλλοι πάγου.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «εξάχνωση», σύμφωνα με την Judith A. Evans, συντάκτρια του Frozen Food Science and Technology. «Δεδομένου ότι η πίεση των υδρατμών πάνω από την επιφάνεια του κατεψυγμένου προϊόντος είναι υψηλότερη από εκείνη του αέρα, παράγεται μια συνεχής απώλεια νερού με τη μορφή υδρατμών από απροστάτευτα υλικά», σημειώνει.

Στα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, τα είδη που έχουν καεί από την κατάψυξη μπορεί να συρρικνωθούν λόγω της απώλειας υγρασίας, ιδιαίτερα τα μούρα, ο αρακάς και άλλα μικρά είδη. Γενικά, τα τρόφιμα που επηρεάζονται περισσότερο από τα “εγκαύματα” κατάψυξης είναι αυτά που περιέχουν τη μεγαλύτερη φυσική υγρασία.

Πωμς επηρεάζεται η γεύση του τροφίμου;

Αν έχετε δει ποτέ μια άσχημη περίπτωση “εγκαύματος” από την κατάψυξη, μπορεί φυσικά να ανησυχείτε για την ασφάλεια των τροφίμων. Ειδικά το αποχρωματισμένο κρέας μπορεί να σημάνει συναγερμό. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα δηλητηριαστείτε τρώγοντας φαγητό που έχει επηρεαστεί από έγκαυμα κατάψυξης. Είναι απολύτως ασφαλές να το φάτε, αρκεί να μην έχει καταψυχθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο από τον FDA.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η γεύση δεν έχει επηρεαστεί. «Το κάψιμο από την κατάψυξη αυξάνει την επαφή του οξυγόνου με την επιφάνεια του τροφίμου και αυξάνει τις οξειδωτικές αντιδράσεις, οι οποίες αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το χρώμα, την υφή και τη γεύση», ενημερώνει η Evans.

Έτσι, ακόμη και όταν αποψύχετε και μαγειρεύετε το φαγητό που έχει καεί στην κατάψυξη, η δερματώδης υφή, ο άσχημος αποχρωματισμός και η μουχλιασμένη γεύση παραμένουν. Συχνά, το φαγητό σας θα έχει μπαγιάτικη και δυσάρεστη γεύση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης των τροφίμων, αλλά για να την αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε.

Το National Center for Home Food Preservation στο Πανεπιστήμιο της Georgia ενημερώνει πως ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει αν η συσκευασία στην οποία αγόρασε το τρόφιμο είναι συμβατή για την κατάψυξή του. Για παράδειγμα, όταν καταψύχετε προϊόντα κρέατος, η συσκευασία του σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι αρκετή: «Τα κρέατα που αγοράζετε από το κατάστημα πρέπει να τυλίγονται περισσότερο, καθώς η διαφανής συσκευασία τους δεν είναι ανθεκτική στους υδρατμούς της υγρασίας».

Οι μέθοδοι κατάψυξης μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμοστούν για διαφορετικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταψύξετε θαλασσινά ή φιλέτα ψαριών, βάζοντάς τα πρώτα σε παγωμένο νερό, δημιουργώντας μια προστατευτική επίστρωση που εμποδίζει την είσοδο του αέρα.

Η κατάψυξη των τροφίμων όσο το δυνατόν γρηγορότερα βοηθά επίσης στο να σχηματιστούν λιγότεροι κρύσταλλοι πάγου εξαρχής, μειώνοντας την πιθανότητα εγκαύματος από την κατάψυξη στη συνέχεια. Αν πρέπει να καταψύξετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων με τη μία, σκεφτείτε να μειώσετε προσωρινά τη θερμοκρασία του καταψύκτη σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο