Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επιστήμη πίσω από παλιό Ασιατικό κόλπο για την τέλεια θερμοκρασία καυτού λαδιού

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΗ επιστήμη πίσω από παλιό Ασιατικό κόλπο για την τέλεια θερμοκρασία καυτού λαδιού
spot_img

Γιατί οι Ασιάτες μάγειρες βουτάνε ξυλάκια μπαμπού σε λάδι για να μετρήσουν τη θερμοκρασία του;

Μια ομάδα  ερευνητών από διάφορα μέρη του κόσμου, με τα μέλη της να μιλούν 7 διαφορετικές γλώσσες, ξεκίνησε μια αποστολή να ανακαλύψει την επιστήμη πίσω από την τεχνική που χρησιμοποιούν οι Ασιάτες μάγειρες για να μετρήσουν τη θερμοκρασία του μαγειρέματος του λαδιού.

Ασιατική τεχνική για την τέλεια θερμοκρασία στο καυτό λάδι

Η τεχνική για την τέλεια θερμοκρασία του λαδιού κατά το τηγάνισμα, περιλαμβάνει τη μέτρηση  με το να βουτά κανείς υγρά ξυλάκια από μπαμπού στο καυτό λάδι και να αντιλαμβάνεται το αν είναι ιδανική από τις φυσαλίδες που σχηματίζονται. Ενώ αυτή η τεχνική αναφέρεται πως αποδίδει την τέλεια θερμοκρασία για το λάδι σε πολλά βιβλία μαγειρικής, μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιστημονική εξήγηση για αυτό, αναφέρει ο Zhao Pan, καθηγητής μηχανολογίας και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στην ιστοσελίδα NewFoodMagazine. Επίσης, δεν υπήρχε και καμία σαφής προέλευση της τεχνικής αυτής.

Πώς δοκίμασαν τη μέθοδο τηγανίσματος

Για να πειραματιστεί, η πολυπολιτισμική ερευνητική ομάδα τοποθέτησε υγρό χαρτί, βρεγμένα ξυλάκια και σταγονίδια νερού σε καυτό λάδι, με τα αποτελέσματα να καταγράφονται με τη βοήθεια ευαίσθητων μικροφώνων και καμερών υψηλής ταχύτητας. Και ομολογουμένως, οι ερευνητές βρήκαν τη μέθοδο αρκετά πιο πολύπλοκη από όσο νόμιζαν πως θα ήταν. Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να την απλοποιήσουν, χρησιμοποιώντας υγρά κομμάτια χαρτιού και, αργότερα, σταγόνες νερού ως βάση για το πραγματικό φαγητό.

Τι ανακάλυψαν

Σύμφωνα με τον Tadd Truscott, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah στη Σαουδική Αραβία, βρέθηκαν 3 διαφορετικοί τύποι κοιλοτήτων στις δοκιμές: μια κοιλότητα έκρηξης, μια επιμήκης κοιλότητα και μια ταλαντευόμενη κοιλότητα.

Οι κοιλότητες έκρηξης σχηματίζονται, όταν μια σταγόνα νερού εισέρχεται σε καυτό λάδι και υφίσταται μια μικροέκρηξη, λόγω της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας, σχηματίζοντας μια φυσαλίδα ατμού που μπορεί να σπάσει την επιφάνεια του λαδιού. Οι επιμήκεις κοιλότητες εκρήγνυνται χωρίς να διαρρηγνύουν την επιφάνεια, ενώ δημιουργούνται ταλαντευόμενες κοιλότητες. Όταν βυθίζεται μια σταγόνα νερού, υποβάλλεται σε διαδικασία έκρηξης πολλαπλών σταδίων και αρχίζει να ταλαντώνεται προτού διασπαστεί σε πολλές μικρές φυσαλίδες. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές σε διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ομάδα θεωρεί, επίσης, πως πράγματι η τεχνική αυτή λειτουργεί αρκετά καλά, καθώς είναι ακριβής σε περίπου 5 με 10%, ποσοστό υψηλό, αν σκεφτεί κανείς ότι μια τυπική θερμοκρασία για το τηγάνισμα τροφίμων είναι υψηλότερη από 150 βαθμούς Κελσίου.

Αν, λοιπόν, ψάχνετε μια εναλλακτική μέθοδο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του λαδιού σας κατά το τηγάνισμα και θέλετε να εξασκήσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες, δοκιμάστε κι εσείς το κόλπο!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο Ελληνικός «πόλεμος» των σνακ: Στο ΣΕΕ η El Sabor κατά της Jumbo snacks

Η El Sabor προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου επικοινωνίας καταγγέλλοντας την διαφήμιση των JUMBO TORTILLA CHIPS.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα