ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕνημέρωση για την ασφαλή επιλογή μάσκας - Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Ενημέρωση για την ασφαλή επιλογή μάσκας – Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης

3 λεπτά ανάγνωσης

Με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τονίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η επιλογή των μέσων προστασίας της αναπνοής (μάσκες FFP2) πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τούτες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας και τα πρότυπα που θέτει η ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η γενική διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή Εποπτείας και Ελέγχου των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού ως προς τα ακόλουθα σημεία:

- Advertisement -

Πριν την αγορά της μάσκας FFP2 να διαπιστώνεται ότι:

Α. Η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 για τα ΜΑΠ.

- Advertisement -

Β. Η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας (κοινοποιημένος οργανισμός-Notified Body -NB). O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας. Οι οργανισμοί κοινοποίησης με έγκυρη κοινοποίηση για ΜΑΠ φαίνονται στην ακόλουθη ιστοσελίδα της Ε.Ε: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir_id=155501.

Γ. Επί της μάσκας, πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται οι παρακάτω επισημάνσεις:

- Advertisement -

1. Η ταυτότητα /διακριτικός τίτλος/ εμπορικό σήμα του κατασκευαστή

2. Το όνομα/ο τύπος του προϊόντος

3. Ο αριθμός και η έκδοση του προτύπου EN 149:2001+A1:2009

4. Η κατηγορία FFP2. Η κατηγορία FFP2 δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 95%. Η επιλογή της FFP2 δεν αποκλείει την κατηγορία FFP3 που δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 99%)

5. Η ένδειξη ΝR (Non Reusable – Μιας χρήσης) ή R (Reusable – Πολλαπλών χρήσεων)

Δ. Πρέπει να είναι κατάλληλα συσκευασμένη. Η συσκευασία, πρέπει, πέραν του CE και του τετραψήφιου αριθμού, να φέρει τις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. ημερομηνία παραγωγής και διάρκεια ζωής του προϊόντος

2. οδηγίες χρήσης/προφυλάξεις ασφαλείας/προειδοποιήσεις στα ελληνικά, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή χρήση του προϊόντος. Εναλλακτικά οι οδηγίες μπορούν να εσωκλείονται στη συσκευασία.

3. στοιχεία κατασκευαστή

4. στοιχεία εισαγωγέα όταν προέρχεται από τρίτη χώρα

5. αριθμό και έκδοση προτύπου (EN 149:2001+A1:2009)

6. κατηγορία FFP2

7. επισήμανση ΝR ή R

8. όνομα/τύπο προϊόντος

Ε. Μάσκες προστασίας της αναπνοής που φέρουν την ένδειξη ΚΝ95 ή Ν95 υποδηλώνοντας συμμόρφωση με το εθνικό πρότυπο Κίνας GB2626-2019 ή 2006 και το εθνικό πρότυπο Αμερικής NIOSH-42CFR84 αντίστοιχα, επιτρέπεται να διατίθενται για χρήση στην ελληνική αγορά μόνον εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την ενωσιακή νομοθεσία και φέρουν οπωσδήποτε σήμανση CE και τις λοιπές αναφερόμενες παραπάνω επισημάνσεις.

ΣΤ. Οι καταναλωτές, για ευνόητους λόγους, πρέπει να αποφεύγουν την προμήθεια μεμονωμένων μασκών, όταν η συσκευασία τους δεν φέρει τις παραπάνω επισημάνσεις και αποτελεί περιεχόμενο μεγαλύτερης συσκευασίας (χύδην διάθεση)

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε στενή συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της χώρας ελέγχει συστηματικά την εισαγωγή μασκών από τρίτες χώρες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπου ο καταναλωτής αντιληφθεί παρεκκλίσεις από τις παραπάνω απαιτήσεις, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, διαθέσιμη στο σύνδεσμο https://www.ggb.gr/el/complaints-management-system.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σύνδεση μεταξύ χαρακτηριστικών αυτισμού και διατροφής της μητέρας στην εγκυμοσύνη διαπιστώνει μελέτη ελληνικών Πανεπιστημίων

Νέα ελληνική έρευνα εξετάζει πώς η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με χαρακτηριστικά του αυτισμού στην προεφηβική ηλικία.

Στο μικροσκόπιο οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ: Νέο σύστημα αξιολόγησης της εποπτείας για την ασφάλεια τροφίμων (ΚΥΑ 56443/2026)

Η ΚΥΑ 56443/2026 θεσπίζει νέο σύστημα αξιολόγησης του ΕΦΕΤ με δείκτες απόδοσης, στόχους και ετήσια αξιολόγηση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Σχεδόν 60 χώρες και η Ελλάδα, εμπλέκονται στο σκάνδαλο μεγάλης βιομηχανίας κρέατος – 176 follow-ups στο RASFF και συνεχείς ανακλήσεις

Η ευρωπαϊκή έρευνα επεκτείνεται με διαρκή updates, νέες χώρες, νέα προϊόντα και επίσημες ανακλήσεις λόγω άγνωστης μικροβιολογικής κατάστασης.