Μελέτη για την αποτελεσματικότητα της ενυδάτωσης με αποβουτυρωμένο γάλα χωρίς λακτόζη.
Ο σκοπός αυτής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nutrients του Mdpi στην Ενότητα Αθλητική Διατροφή, ήταν να συγκριθεί η εθελοντική πρόσληψη υγρών με νερό ή αποβουτυρωμένο γάλα χωρίς λακτόζη κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης στη ζέστη και να συγκρίνει την προκύπτουσα παραγωγή ούρων και την αποτελεσματικότητα ενυδάτωσης. Η μελέτη διερεύνησε επίσης την γαστρεντερική δυσφορία, συγκρίνοντας 19 συμπτώματα του άνω, κατώτερου και συστηματικού γαστρεντερικού συστήματος υπό τρεις συνθήκες: νερό, γάλα και καθόλου ποτό.
Αξιολογήθηκαν 16 υγιείς άνδρες και γυναίκες φοιτητές ηλικίας 18 έως 35 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν και στις τρεις συνθήκες, με τυχαία σειρά, με διαφορά τουλάχιστον δύο ημερών μεταξύ τους: χωρίς ποτό (ND), πόσιμο νερό κατά βούληση (W) ή κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος χωρίς λακτόζη κατά βούληση (SM). Έκαναν πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο για 90 λεπτά.
Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της διερευνητικής μελέτης, ήταν ότι η εθελοντική πρόσληψη υγρών με αποβουτυρωμένο γάλα χωρίς λακτόζη, ήταν αρκετή για να διατηρηθεί η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια 90 λεπτών ποδηλατικής άσκησης.
Συμπερασματικά το γάλα ήταν πιο αποτελεσματικό, απαιτώντας μικρότερο όγκο από το νερό, χάρη στη χαμηλότερη παραγωγή ούρων. Μερικές γαστρεντερικές διαταραχές ήταν υψηλότερες κατά την κατανάλωση γάλακτος: παχύ σάλιο, ρέψιμο και κοιλιακό άλγος, αλλά η μέση βαθμολογία τους ήταν χαμηλή και η μόνη σημαντική αναλογία πιθανοτήτων, το ρέψιμο, ήταν στην πραγματικότητα ευνοϊκή για το γάλα έναντι του νερού. Το αποβουτυρωμένο γάλα χωρίς λακτόζη τεκμηριώνεται ότι είναι ένα κατάλληλο, αποτελεσματικό ρόφημα ενυδάτωσης για 90 λεπτά μέτριας ποδηλασίας στη ζέστη. Μια πιο απαιτητική άσκηση, που απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών, μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.