Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εat4Change: Η ενδυνάμωση των νέων είναι το παν για μια καθολική αλλαγή στο διατροφικό μας μοτίβο

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΕat4Change: Η ενδυνάμωση των νέων είναι το παν για μια καθολική αλλαγή στο διατροφικό μας μοτίβο
spot_img

Αποστολή του cibum στο πρόγραμμα της WWF «Εat For Change» στον Γαλατά Τροιζηνίας.

Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου

Η μύησή μου στο πρόγραμμα, «Εat 4 Change»,  ήρθε εντελώς τυχαία, όταν χρειάστηκε να παρευρεθώ εκ μέρους του οργανισμού μου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, σε αυτό. Αλλά σύντομα κατάλαβα πόσα πολλά έχει να προσφέρει αυτού του είδους η εκπαίδευση σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο.

Το Eat for Change είναι ένα πρόγραμμα του WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των νέων που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικές οργανώσεις για το πώς να επιτύχουν μια περιβαλλοντικά φιλική διατροφή καθώς και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των καταναλωτών προς μια πιο αειφορική διατροφή, όπως η μεσογειακή. Αυτό συνιστά –σε γενικές γραμμές- μια διατροφή με περισσότερα λαχανικά, φρούτα και προϊόντα φτιαγμένα με τρόπο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και φυσικά λιγότερο κρέας- το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή τροφίμων. Φυσικά, αυτό επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, με βασικά παραδείγματα τα λιγότερα απόβλητα και την ανακύκλωση οποιουδήποτε μέρους αφορά το τρόφιμο, από τη συσκευασία ως τα υπολείμματα. Με λίγα λόγια, τίποτα να μην πάει χαμένο.

Το ταξίδι μας αρχίζει στο Γαλατά, μια μικρή πόλη απέναντι από τον Πόρο, με πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι τη θεωρούν ένα πέρασμα για τον Πόρο.

H μεγάλη έκπληξη ήταν η διαμονή. Για να είμαι ειλικρινής, όταν άκουσα πως θα μέναμε σε σκηνές με κρεβάτια, λίγο θορυβήθηκα, μιας και για εμάς εδώ είναι ακόμη κρύες εποχές, παρότι για τα άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και οργανισμούς της Ευρώπης που παρακολουθούν το πρόγραμμα μαζί μας έχουν φέρει μαγιό και ήδη βουτάνε στη θάλασσα και την πισίνα.

Πίσω στις εγκαταστάσεις λοιπόν. Φιλοξενούμαστε στους χώρους της Odyssey Εco Farm Glamping, για δύο λόγους. Πέρα από τις όμορφες σκηνές, που είναι εξοπλισμένες με κρεβάτια, φωτιστικά και τα δικά τους μπάνια –πολλές φορές δίπλα σε αυτές- η φάρμα, όπως μας εξήγησε πολύ αναλυτικά η ιδιοκτήτρια, εφαρμόζει τις έννοιες Zero Waste και Farm to Fork με κάθε τρόπο.

Όλα τα νόστιμα- και πολλά- φαγητά και ποτά που έχουμε την τιμή να απολαύσουμε όσο είμαστε εδώ προέρχονται ως επί τω πλείστων από τις ίδιες τις φάρμες. Ως μέρος της εμπειρίας μάλιστα, βοηθήσαμε και στο μάζεμα φρέσκων λαχανικών, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος του βραδινού μας.

Αλλά μέσα σε όλα, εκτός από όλα τα θετικά που έχει να προσφέρει ο οικοτουρισμός, μία από τους  ιδιοκτήτες, η κυρία Κατερίνα, μας μίλησε και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στις εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών, των οποίων μόνο το 20% αξιοποιείται στις εξαγωγές. Όταν, χαρακτηριστικά, μια συμμετέχουσα από τη Ρουμανία ανέφερε τη ζήτηση για ελληνικά πορτοκάλια στη χώρα της, εκείνη απάντησε πως πολλά από αυτά «μπορεί να μην είναι καν ελληνικά».

Ο διάλογος με ανθρώπους- και δη νέους– για την διατροφή στην κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο ένα διακρατικά κοινό ζήτημα: ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για το τι ο ίδιος μπορεί να κάνει για να συνεισφέρει σε αυτό. Το θεωρεί κάτι ξένο, πιο αποστασιοποιημένο από αυτόν.  Και το μεγάλο βάρος πέφτει, καλώς ή κακώς- στην νέα γενιά, η οποία καλείται να διορθώσει τα σπασμένα της προηγούμενης.

Αλλά επειδή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ένα πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο δίκτυο νέων , με τον ίδιο σκοπό μπορεί σαφώς να αυξήσει το δίκτυο επιρροής του στην κοινότητά του. Άλλωστε, ο μέσος πολίτης είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά. Κάνοντας ακόμα και μικρές αλλαγές καθημερινά στον τρόπο που τρώει, μπορεί να μεταβάλει προς το καλύτερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα