Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: Η γεύση μέντας στα τσιγάρα κάνει τον ατμό πιο τοξικό!

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΝέα έρευνα: Η γεύση μέντας στα τσιγάρα κάνει τον ατμό πιο τοξικό!
spot_img

Τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων του εμπορίου που περιέχουν μενθόλη παράγουν μεγαλύτερο αριθμό τοξικών μικροσωματιδίων σε σύγκριση με το υγρό χωρίς μενθόλη.

Η γεύση μέντας στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου παράγει περισσότερα σωματίδια ατμού και σχετίζεται με χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων σε όσους καπνίζουν, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το Eurekalert.

   Παραδοσιακά οι μελέτες πραγματοποιούνται σε ποντίκια, ωστόσο τα ζώα αυτά έχουν πολύ διαφορετική ανατομία των ρινικών τους διόδων σε σύγκριση με τους ανθρώπους, γεγονός που τους εμποδίζει να πάρουν μια ενεργή αναπνοή από το στόμα, που θα εξυπηρετούσε την παρούσα έρευνα. Έτσι οι ερευνητές δημιούργησαν ένα “ρομπότ ατμίσματος” που μιμείται την ανθρώπινη αναπνοή, όπως τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον όγκο και τη διάρκεια της εισπνοής.

   Τα αποτελέσματα ήταν πως τα υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων του εμπορίου που περιέχουν μενθόλη παράγουν μεγαλύτερο αριθμό τοξικών μικροσωματιδίων σε σύγκριση με το υγρό χωρίς μενθόλη.“Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, εσφαλμένα υποθέτουν ότι το άτμισμα είναι ασφαλές, αλλά ακόμη και τα μείγματα ατμίσματος χωρίς νικοτίνη περιέχουν πολλές ενώσεις που μπορούν δυνητικά να βλάψουν τους πνεύμονες”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Kambez H. Benam, D.Phil., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πνευμονικής, Αλλεργίας και Ιατρικής Κριτικής Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. “Ακριβώς επειδή κάτι είναι ασφαλές να καταναλωθεί ως τροφή δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές να τοεισπνέουμε”.

    Η μενθόλη τα τελευταία χρόνια έχει δει εξαιρετική δημοφιλία σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και μη, καθώς και σε φιλτράκια καπνού. Το 37% των αμερικανών καπνιστών χρησιμοποιούν τσιγάρα με γεύση μέντας. Αυτό γιατί η μέντα δημιουργεί μια ευχαριστεί αίσθηση που καλύπτει την μυρωδιά του τσιγάρου σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή είναι και η παγίδα. Λόγω του δροσερού και αναλγητικού αποτελέσματος που έχει η μενθόλη, οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο. Επίσης, έρευνα του FDA και της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προϊόντων Καπνού, δείχνει ότι όσοι καπνίζουν τσιγάρα μενθόλης είναι πιο πιθανό να εξαρτηθούν και να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να κόψουν το κάπνισμα. Παράλληλα επειδή η γεύση μέντας απευθύνεται κυρίως σε νεαρούς καπνιστές, υπάρχει ο φόβος πως είναι πιο πιθανό να εθιστούν και να γίνουν μακροχρόνιοι καπνιστές. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές ηλικίας 12- 17 ετών χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) 2009 απαγόρευσε τα τσιγάρα με γεύσεις εξαιρώντας τη μενθόλη. Το 2021 ωστόσο ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν καινούργιοι κανόνες για την απαγόρευση της. O FDA συνεχίζει να ασκεί πίεση στους κατασκευαστές τσιγάρων να εξαλείψουν τη μενθόλη στα προϊόντα καπνού, ωστόσο δεν έχει βγει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση για την απαγόρευση της.

    “Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε εκεί είναι για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νεαρούς ενήλικες, που δεν έχουν καπνίσει στο παρελθόν”, είπε ο Benam. “Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι μια καλύτερη, ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για κάποιον που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα κανονικών προϊόντων καπνού. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε πλήρη γνώση των κινδύνων και των οφελών των ηλεκτρονικών τσιγάρων πριν τα δοκιμάσετε”.

Πηγές

https://www.eurekalert.org/news-releases/985367

https://www.mdanderson.org/cancerwise/menthol-cigarettes–the-food-and-drug-administration-fda-ban-and-why-they-are-more-harmful.h00-159460056.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα