Επιστημονική αξιολόγηση από την Αμερικανική Καρδιολογική εταιρεία που εξέτασε σύγχρονες δίαιτες όπως Keto, vegan, pescatarian, Paleo, DASH κα.
Μια νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αξιολογεί πόσο ευθυγραμμίζονται αρκετά δημοφιλή πρότυπα διατροφής με την υγιεινή διατροφή.
Πολλά δημοφιλή διατροφικά πρότυπα έχουν υψηλή βαθμολογία για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μερικά έρχονται σε αντίθεση με τις διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δεν κατατάσσονται ως υγιεινά για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο κορυφαίο περιοδικό της Ένωσης με κριτές Circulation.
Η καρδιομεταβολική υγεία αναφέρεται σε μια ομάδα παραγόντων που επηρεάζουν το μεταβολισμό (διεργασίες του σώματος που διασπούν τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και χτίζουν και επισκευάζουν τους ιστούς για να διατηρήσουν την κανονική λειτουργία) και τον κίνδυνο καρδιακών και αγγειακών παθήσεων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη γλυκόζη του αίματος, τη χοληστερόλη και άλλα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. Ενώ τα μη φυσιολογικά επίπεδα ενός παράγοντα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, ανωμαλίες σε περισσότερους από έναν παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο και για πιο σοβαρή νόσο.
Η δήλωση αξιολογεί πόσο καλά ευθυγραμμίζονται τα δημοφιλή διατροφικά μοτίβα με τη Διατροφική Καθοδήγηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η καθοδήγηση περιλαμβάνει δέκα βασικά χαρακτηριστικά ενός διατροφικού προτύπου για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας, το οποίο δίνει έμφαση στον περιορισμό των ανθυγιεινών λιπών και στη μείωση της κατανάλωσης περίσσειας υδατανθράκων.
Η επιτροπή εξέτασε τα καθοριστικά χαρακτηριστικά πολλών διατροφικών προτύπων τα οποία χώρισε σε 10 κατηγορίες.
- Την διατροφή DASH που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και περιλαμβάνει άπαχα κρέατα και πουλερικά, ψάρια και μη -τροπικά έλαια.
- Τη Μεσογειακή διατροφή που περιορίζει τα γαλακτοκομικά και δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα λιπαρά ψάρια και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ περιλαμβάνει μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
- Την χορτοφαγική pescatarian ένα φυτικό διατροφικό μοτίβο που περιλαμβάνει ψάρια.
- Tην χορτοφαγική Ovo/Lacto με προϊόντα φυτικής προέλευσης μαζί με αυγά ή γαλακτοκομικά ή και τα δύο
- Τη χορτοφαγική Vegan που δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.
- Την διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που περιορίζει την πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από το 30% των συνολικών θερμίδων, συμπεριλαμβανομένου του διατροφικού προγράμματος Volumetrics και του προγράμματος Θεραπευτικής Αλλαγής Τρόπου Ζωής
- Τη δίαιτα πολύ χαμηλή σε λιπαρά, που περιορίζει την πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφών Ornish, Esselstyn, Pritikin, McDougal, Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM).
- Διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες που περιορίζει τους υδατάνθρακες στο 30-40% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και περιλαμβάνει τις δίαιτες South Beach, Zone και δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
- Την Paleo που αποκλείει ολόκληρα και επεξεργασμένα δημητριακά, όσπρια, έλαια και γαλακτοκομικά.
- Και την δίαιτα Keto χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.
Κάθε δίαιτα αξιολογήθηκε σε σχέση με 9 από τα 10 χαρακτηριστικά της καθοδήγησης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Σύμφωνα με Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τις υψηλότερες βαθμολογίες (πάνω από 85) πήραν το διατροφικό μοτίβο τύπου DASH που έλαβε την άριστη βαθμολογία ικανοποιώντας όλες τις οδηγίες του Συλλόγου, ενώ η Μεσογειακή διατροφή με επίσης πολύ υψηλή βαθμολογία είναι λίγο χαμηλότερη από την DASH γιατί δεν υπάρχει περιορισμός στο αλάτι ενώ επιτρέπει και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Τα προγράμματα Pescatarian και χορτοφαγίας που περιλαμβάνουν αυγά, γαλακτοκομικά ή και τα δύο ήταν επίσης στην κορυφαία κατηγορία.
Στην δεύτερη κατηγορία 2 (βαθμολογίες 75-85) περιλαμβάνονται οι δίαιτες vegan και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών, ενώ περιορίζουν το αλκοόλ και τα τρόφιμα και τα ποτά με πρόσθετη ζάχαρη.
Στην βαθμίδα 3 κατατάχθηκαν οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες (βαθμολογίες 55-74) και στην βαθμίδα 4: Paleo και Keto (βαθμολογίες μικρότερες από 55).
Για να διαβάσετε ολόκληρη την αξιολόγηση πατήστε ΕΔΩ.