Μία ιδιαίτερη ρίζα λαχανικού που η γεύση του παραπέμπει σε… στρείδια!
Τo λένε και φυτό στρειδιών ή φυτικό στρείδι γιατί ή γεύση του θυμίζει στρείδι. Η λατινική του ονομασία είναι: tragopogon porrifolius. Πρόκειται για λαχανικό-ρίζα που είναι γνωστό με την αγγλική του ονομασία salsify (sahl-she-fee) και ανήκει στην οικογένεια των πικραλίδων. Συχνά, λόγω της όψης του, το σχετίζουν με το παστινάκι.
Το salsify, με την κρεμώδη λευκή σάρκα, κυκλοφορεί σε δύο ποικιλίες, άσπρο και μαύρο και μπορεί να μαγειρευτεί ποσέ ή ψητό. Σε κάθε περίπτωση μπορεί αν αποτελέσει ένα τραγανό συνοδευτικό, εάν φυσικά το εντοπίσετε σε μία από τις εξωτικές αγορές φρούτων και λαχανικών αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα (όπως επί παραδείγματι τα agorafresh.gr, gradenseedsmarket).
H εποχή του είναι από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο και όπως συμβαίνει με όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά αποθηκεύεται εύκολα. Όμως αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά σύντομα, μπορείτε να διατηρήσετε σε σκοτεινό μέρος. Αν τα χρησιμοποιήσετε αργότερα, δοκιμάστε να τα ζεματίσετε και στη συνέχεια να τα καταψύξετε.
Καλλιέργεια
Σύμφωνα με το Royal Horticultural Society για να αναπτυχθεί το salsify απαιτείται ανοικτό, ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο, χωρίς πέτρες, χώμα, λιπασμένο από προηγούμενες καλλιέργειες και προσεκτικά διαχαλωτό σε περίπτωση βαρύτερων εδαφών
Πώς το μαγειρεύουμε
To delish.com στο ενημερωτικό του άρθρο για το ριζώδες λαχανικό προτείνει την εξής συνταγή.
Υλικά: 500 γρ salsify, 1 λεμόνι, 15 γρ. βούτυρο, αλάτι
Πλένουμε το λαχανικό,φροντίζοντας να αφαιρέσουμε τυχόν υπερβολική βρωμιά. Στη συνέχεια κόβουμε τις άκρες κα ξεφλουδίζουμε την σάρκα. Για να μην μυρίζει το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με νερό και λεμόνι. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε νερό που βράζει και προσθέτουμε αλάτι. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την γεύση του, το βράζουμε σε ζωμό κοτόπουλου ή προσθέτουμε λίγο γάλα.
Επίσης, μπορείτε να το τεμαχίσετε σε κυβάκια για να το προσθέσετε σε σούπα ή στο στιφάδο και να το συνδυάσετε με τον αγαπημένο σας πουρέ πατάτας ή να το ψήσετε με λίγο λάδι και μυρωδικά.
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για salsify;
Eάν επείγεστε και δεν μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο λαχανικό, χρησιμοποιείστε καρδιές αγκινάρας, παστινάκια, γογγύλια , καρότα ή σπαράγγια, ανάλογα , φυσικά, με τη μέθοδο, που απαιτεί η συνταγή σας.