Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιαγιά Ελένη: Γιατί να φτιάξεις ένα ψωμί στο σπίτι αντί να το αγοράσεις;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιαγιά Ελένη: Γιατί να φτιάξεις ένα ψωμί στο σπίτι αντί να το αγοράσεις;
spot_img

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη το σπιτικό ψωμί είναι ανώτερο σε γεύση, η διαδικασία παρασκευής του βελτιώνει την ψυχολογία μας και είναι καλύτερο και για το περιβάλλον.

Της Δέσποινας Χάρου

Το ψωμί που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι αποτελεί μια πολύτιμη τροφή που μετράει χιλιάδες χρόνια πίσω. Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος Έλληνας τρώει περίπου 4 κιλά το μήνα ψωμί, ποσό που αντιστοιχεί σε 4-5 φέτες την ημέρα.

   Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Το ψωμί συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές, με την τιμή πώλησης του να έχει αυξηθεί κατά 20%, λέει το CNN.

   Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να μας ωθήσει στο να φτιάχνουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί. Βέβαια η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πολλά περισσότερα από μια φθηνή λύση, σε επίπεδο γευστικό, περιβαλλοντικό αλλά και ψυχολογικό.

   Το ψωμί αποτελείται από τρία βασικά υλικά: αλεύρι, νερό και μαγιά. Φυσικά προστίθεται κάποια ποσότητα αλατιού, ζάχαρης και μιας λιπαρής ουσίας όπως το λάδι. Τόσο απλά υλικά, κι όμως η αγορά μιας μισόκιλης φρατζόλας από το φούρνο (χωρίς κάτι το ιδιαίτερο), μας κοστίζει περίπου 1,20, ποσό που εξαρτάται φυσικά και από το φούρνο. Ωστόσο, ερωτηθείσα μια ειδικός στο ψωμί τα τελευταία 60 χρόνια, η γιαγιά Ελένη, μου έδωσε στοιχεία πως ένα σπιτικό ψωμί μπορεί να είναι αρκετά φθηνότερο.

Ένα κιλό αλεύρι του εμπορίου, κυμαίνεται περίπου στο 1 ευρώ, και σύμφωνα με τα λεγόμενα της μπορεί να βγάλει περίπου 3 φρατζόλες (η ποσότητα των τεμαχίων ουσιαστικά είναι στο χέρι μας) γύρω στα δύο κιλά. Αυτό σημαίνει πως με το ποσό που θα διαθέταμε για μια φρατζόλα μισού κιλού, μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι τέσσερις. Οπότε ουσιαστικά το ψωμί μας κοστίζει το 1/4 της αξίας του στο εμπόριο.

   Εκτός φυσικά από την εξοικονόμηση χρημάτων, μπορούμε να μειώσουμε τις σπατάλες σε συσκευασίες, είτε αυτές είναι χάρτινες είτε πλαστικές. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι τρώμε 4 κιλά ψωμί το μήνα, δηλαδή 8 φραντζόλες περίπου, το χρόνο πολλαπλασιάζονται σε 96. Όποτε μια τριμελής οικογένεια μεσοσταθμικά, απορρίπτει 288 συσκευασίες ετησίως μόνο από το ψωμί. Σημαντικά μεγάλη ποσότητα αν σκεφτούμε πόσων ειδών ακόμα συσκευασίες απορρίπτουμε. Στη λύση του σπιτικού ψωμιού, οι συσκευασίες αντικαθιστώντε συνήθως από τάπερ.

   Εκτός όμως από το κόστος στην τσέπη μας και στο περιβάλλον, το σπιτικό ψωμί μπορεί να έχει αρκετά καλύτερα επίπεδα γεύσης από του εμπορίου,  αφού είναι πλήρως προσαρμοσμένο στη γευστική μας παλέτα αλλά και πιο υγιεινό. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι μας αρέσει, όποτε με την προσθήκη αποξηραμένων φρούτων, λαχανικών όπως το κρεμμύδι ή και τυριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα συνοδευτικό σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τα υλικά σε περίπτωση αλλεργιών, αλλά και να διαφυλάξουμε την απουσία συντηρητικών. Ακόμη, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα προϊόν που θα ανταποκρίνεται σε πλήρως χορτοφαγική διατροφή, με ασφάλεια. Στο χέρι μας είναι!

   Σύμφωνα με τη μέση διαδικασία παρασκευής, ένα ψωμί χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να ετοιμαστεί. Ένα μισάωρο συνολικά που θα διαρκέσει το πλάσιμο του, 1,5 ώρα που απαιτείται για να φουσκώσει, και περίπου 1 ώρα στον φούρνο. Δεν είναι πολλές αν σκεφτείτε πως η προσοχή που απαιτεί από εμάς είναι μόνο για το πρώτο μισάωρο, που αν έχουμε δυνατά χέρια μπορεί να είναι και λιγότερο. Ωστόσο αυτός ο χρόνος ζυμώματος, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως αγχολυτικό. Αυτά τα μπαλάκια ζύμης διώχνουν σίγουρα το στρες.

   Μόλις μοσχοβολήσει το σπίτι από το φρέσκο ψωμί θα ξέρετε ότι αυτή η αγάπη για το σπιτικό ζύμωμα απέδωσε και μπορείτε κάλλιστα να τη μοιραστείτε με φίλους κάνοντας ένα πολύ όμορφο δώρο για το τραπέζι!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα