Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιστορικό χαμηλό στις τιμές χονδρικής του καφέ για το 2023 σύμφωνα με το Reuters

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΙστορικό χαμηλό στις τιμές χονδρικής του καφέ για το 2023 σύμφωνα με το Reuters
spot_img

 Η αύξηση της παραγωγή καφέ στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, πρόκειται να οδηγήσει σε ετήσια πτώση της τιμής του Arabica για το 2023 κατά 12%.

   Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η παραγωγή της Βραζιλίας έχει οδηγήσει σε παγκόσμιο πλεόνασμα σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στις τιμές ποικιλιών καφέ Robusta και Arabica. Μέχρι το τέλος του 2023 η τιμή Arabica προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή για στη Robusta στο 1,80. Τιμές μειωμένες κατά περίπου 30% και 12% αντίστοιχα, συγκριτικά με τις τιμές της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

   Αξίζει να σημειωθεί πως ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν την ποικιλία Arabica να υπερέχει σε σχέση με τη Robusta, έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια αλλά και την επεξεργασία, γι΄αυτό είναι και πιο ακριβή. Η Arabica δίνει στον καφέ μια πιο πλούσια γεύση ενώ η Robusta, όντας υψηλότερη σε περιεκτικότητα καφεΐνης, δίνει σώμα και ένταση. Στην πλειοψηφία ένας freddo espresso έχει μια αναλογία 70% Arabica και 30% Robusta (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο λόγω των πολλών διαφορετικών ποικιλιών και αναλογιών που υπάρχουν στο εμπόριο).

   Ως μεγαλύτερος παραγωγός Arabica στον κόσμο, η Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής της ποικιλίας, εφόσον πραγματοποιηθεί συγκομιδή στην αναμενόμενη σοδειά. Η πρόβλεψη θέλει τη σοδειά του έτους 2023/24 να ανέρχεται περίπου στα 67 εκατομμύρια σακουλάκια των 60 κιλών, αυξημένη κατα 5,5 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του πρακτορείου ωστόσο, τον Ιούλιο του 2022, οι εκτιμήσεις μεταφράζονταν σε 71 εκατομμυρίων σακουλών με την καλλιέργεια να μην αναπτύσσεται τόσο καλά όσο αναμενόταν, πιθανώς επειδή τα δέντρα δεν ήταν αρκετά υγιή μετά από έναν πολύ ξηρό χειμώνα στη Βραζιλία.

   Όσον αφορά το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό Robusta παγκοσμίως, η σοδειά αναμένεται αυξημένη κατα 1 εκατομμύριο το επόμενο έτος από τα 30 εκατομμύρια του 2022/23.

   Συνολικά και οι δύο ηγέτιδες στην παραγωγή καφέ, οδήγησαν σε πλεόνασμα 3,35 εκατομμυρίων σακουλών το 2023/24 σε σύγκριση με έλλειμμα 4,15 εκατομμυρίων το 2022/23, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις της δημοσκόπησης.

   Την πτωτική τάση του καφέ για το 2023/24 είχαν προβλέψει και εταιρίες χρηματοοικονομικών μαζί με επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με το Coffee Inteligence, όπως η Goldman Sachs, η Rabobank και η Fitch. Αυτή την άποψη συμμερίζεται και η Judith Ganes, πρόεδρος της J Ganes Consulting, η οποία τονίζει πως μόνο μια μεγάλη αλλαγή στον καιρό θα ανατρέψει αυτά τα στοιχεία. “Οι τιμές του καφέ είναι πιθανό να συνεχίσουν την πτώση”, εξηγεί, “ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εάν δεν υπάρχει παγετός στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια Μαΐου-Ιουλίου και οι βροχές αρχίσουν έγκαιρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου για την εκκόλαψη της σοδειάς του 2023/24”.

Πηγή: esmmagazine

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα