Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μπεζ λίπος “κλειδί” για την απώλεια βάρους

ΑρχικήΕπιστήμηΤο μπεζ λίπος "κλειδί" για την απώλεια βάρους
spot_img

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell ανακάλυψαν πως το «μπεζ λίπος» θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αλλαγή του μεταβολισμού που σχετίζεται με την ηλικία.

Νέα έρευνα προτείνει μια στρατηγική για την αποτροπή της αύξησης βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την παχυσαρκία και τις σχετικές διαταραχές υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και οι χρόνιες φλεγμονές.

Διεγείροντας την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου λιποκυττάρων, τα αποτελέσματα μιας επιβράδυνσης του μεταβολισμού θα μπορούσαν να αντιστραφούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Cornell’s Division of Nutritional Sciences.

Τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν δύο κύριους τύπους λίπους: λευκό λιπώδη ιστό (WAT), που αποθηκεύει ενέργεια από την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και καφέ λιπώδη ιστό (BAT), που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο Nature Communications , δείχνει θεραπευτική υπόσχεση σε έναν τρίτο τύπο λίπους, έναν υποτύπο του WAT: το μπεζ λίπος. Το μπεζ λίπος έχει τις ίδιες κυτταρικές πρόδρομες ουσίες με το λευκό λίπος και τις ίδιες θερμογονικές ιδιότητες με το καφέ λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και των λιπαρών οξέων που προκαλούν σκλήρυνση των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις.

Όταν ένα άτομο βιώνει παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα βλαστοκύτταρα γνωστά ως λιπώδη προγονικά κύτταρα σχηματίζουν θερμογόνα μπεζ λιποκύτταρα μέσα στο λευκό λίπος. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η απόκριση σε αυτό το ερέθισμα εξασθενεί, ανατρέποντας την ισορροπία προς την παραγωγή λευκού λίπους.

«Υπάρχουν εποχιακές αλλαγές στο μπεζ λίπος στους νέους ανθρώπους», είπε ο Dan Berry, επίκουρος καθηγητής στο Division of Nutritional Sciences, «αλλά ένα ηλικιωμένο άτομο θα πρέπει να στέκεται έξω στο χιόνι με τα εσώρουχά του για να έχει τα ίδια αποτελέσματα».

Σε προηγούμενη εργασία, ο Berry παρατήρησε ότι η διαδικασία γήρανσης μειώνει το σχηματισμό μπεζ λιποκυττάρων ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προσδιορίστε τη βιοχημεία πίσω από την επιβράδυνση, είπε, και η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να αντιστραφεί για να επιτευχθούν θεραπευτικά αποτελέσματα.

«Αυτός είναι ο απώτερος στόχος», είπε η Abigail Benvie, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια ερευνήτρια στο εργαστήριο του Berry. «Χωρίς να χρειάζεται να εκθέτουμε τους ανθρώπους στο κρύο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, υπάρχουν μεταβολικές οδοί που μπορούμε να διεγείρουμε που θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα;»

Στο έγγραφο, αποκαλύπτουν το ρόλο μιας συγκεκριμένης οδού σηματοδότησης που καταστέλλει τον σχηματισμό μπεζ λίπους σε ηλικιωμένα ποντίκια. Καταστέλλοντας αυτό το μονοπάτι σε γηρασμένα ποντίκια, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προτρέψουν την παραγωγή μπεζ λίπους σε ηλικιωμένα ζώα, κάτι που διαφορετικά δεν θα γινόταν.

Η μελέτη συντάχθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Derek Lee, Benjamin M. Steiner, Ph.D. ’22, και τη διδακτορική φοιτήτρια Siwen Xue, μαζί με τον Yuwei Jiang από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μέσω πενταετούς επιχορήγησης 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η επιχορήγηση θα επιτρέψει επίσης στο εργαστήριο του Berry να εμβαθύνει στον ρόλο της οδού που έχει εντοπίσει, καθώς και σε άλλους μοριακούς ρυθμιστές του σχηματισμού μπεζ λίπους και να διευκρινίσει πώς αλλάζουν τα επίπεδα και η δραστηριότητά τους κατά τη διαδικασία γήρανσης.

Πηγή: Cornell University

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο