Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ιταλική και μεσογειακή κουζίνα. Με αρκετά έντονη και ιδιαίτερη γεύση, κλέβει την παράσταση σε πολλά πιάτα, τόσο μαγειρεμένος όσο και ωμός. Πολλοί, βέβαια, επιλέγουν το βασιλικό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Παρακάτω, θα δείτε τις κυριότερες από αυτές και γιατί πρέπει να βάλετε αυτό το αρωματικό φυτό στην διατροφή και τη ζωή σας.
Οφέλη
Μελέτες που έχουν γίνει από ομάδες επιστημόνων πάνω στα οφέλη του βασιλικού έχουν καταλήξει σε ορισμένα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία, ορισμένα, ωστόσο, χωρίς να είναι 100% τεκμηριωμένα. Τα κυριότερα από τα τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα είναι πως θεραπεύει τη ναυτία και τα δαγκώματα των σκουληκιών. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, την ιατρική της Αγιουρβέδα και άλλα ολιστικά συστήματα ιατρικής.
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως πεπτικό βοήθημα σε πολλούς πολιτισμούς, ιδιαίτερα για τη δυσπεψία, την καούρα και τη χαμηλή οξύτητα στο στομάχι. Σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (ιδιαίτερα στην Ινδία), ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί ως γιατροσόφι (όχι υποκατάστατο φαρμακευτικής αγωγής) για θεραπεία παθήσεων, όπως:
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα κινητικότητας του εντέρου
- Δυσπεψία και στομαχικές διαταραχές
- Τύποι δερματικών παθήσεων (για τοπική χρήση)
- Διαχείριση βλεννογόνων εκκρίσεων
Όπως προαναφέρθηκε, έχουν γίνει ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες, κυρίως σε ζώα, οι οποίες έχουν αναδείξει και μερικές πρόσθετες, πιθανές θετικές επιδράσεις του βασιλικού στον άνθρωπο. Σύμφωνα με αυτές, ο βασιλικός:
- Μειώνει την απώλεια μνήμης κατά τη γήρανση, αλλά και τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης που σχετίζεται με το χρόνιο στρες.
- Βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος , τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
- Άτομα με υπέρταση έχουν παρατηρήσει μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.
- Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αραιώνει το αίμα, (παρόμοια με την ασπιρίνη).
- Προστατεύει από τη βλάβη της ασπιρίνης στο έντερο, προλαμβάνοντας τυχόν έλκη.
- Αποτρέπει ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, και του παγκρέατος.
- Παρέχει ορισμένα αντικαρκινικά οφέλη, ιδιαίτερα για όγκους του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος
- Δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας κατά την αρωματοθεραπεία
- Βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων.
Θρεπτικά συστατικά
Ο βασιλικός περιέχει πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, απαραίτητα για τον άνθρωπο. Μόνο σε 1 κουταλιά 5gr βασιλικού περιέχονται τα εξής: Νερό (gr.) 4.9, ενέργεια (Kcal) 1, πρωτεΐνες (gr.) 0.17, λιπαρά (gr.) 0.03, υδατάνθρακες (gr.) 0.14, φυτικές Ίνες (gr.) 0.1, ασβέστιο (mg) 9, σίδηρο (mg) 0.17, μαγνήσιο (mg) 3, φώσφορο (mg) 3, κάλιο (mg) 16, ψευδάργυρο (mg) 0.04, βιταμίνη C (mg), θειαμίνη (mg) 0.002,ριβοφλαβίνη (mg) 0.004, νιασίνη (mg) 0.048, βιταμίνη B-6 (mg) 0.008, βιταμίνη A (IU) 280
Ο αποξηραμένος βασιλικός παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τον φρέσκο βασιλικό, κυρίως σε βιταμίνη Κ, αποτελώντας μια καλή επιλογή για όσους έχουν έλλειψη σε αυτήν.Πέρα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ο βασιλικός μπορεί επίσης να σας προσφέρει διάφορες ενώσεις και έλαια που με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Θεωρείται superfood;
Ενώ έχει υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών, ο βασιλικός δεν έχει ακόμη μελετηθεί αρκετά ώστε να ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εντάξετε τον βασιλικό στη διατροφή σας και να έχετε κάποια οφέλη. Ο βασιλικός διαθέτει υψηλό επίπεδο θρεπτικών συστατικών και αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σχεδόν σε οποιαδήποτε δίαιτα, για όσους φυσικά αγαπούν τη γεύση του.
Χρήση στη μαγειρική
Ο βασιλικός έχει σχετικά πικάντικη, πιπεράτη γεύση. Δεν είναι πικρός, αντίθετα μερικά είδη, όπως ο γλυκός βασιλικός γλυκίζουν. Ο βασιλικός δίνει γεύση σε πιάτα ντομάτας, σαλάτες, γέμιση, σούπες, σάλτσες και πολλά άλλα και συνδυάζεται με την πλειοψηφία των μεσογειακών πιάτων. Η σάλτσα πέστο είναι, ίσως, η δημοφιλέστερη χρήση του, με τις παραλλαγές της να ποικίλουν. Μπορείτε να προσθέσετε ωμά φύλλα και ως υλικό σε πίτσα.
Τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες
Ο βασιλικός είναι σχετικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες, αλλά πρέπει είναι να γνωρίζουμε και για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις του.
Ο βασιλικός, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Οι υψηλές δόσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα φάρμακα που αμβλύνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη. Εάν παίρνετε ένα αραιωτικό αίματος, επιδιώξτε να καταναλώνετε σταθερές ποσότητες βιταμίνης Κ καθημερινά, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να ρυθμίσει το φάρμακο σας. Τα εκχυλίσματα βασιλικού, ωστόσο, μπορούν να αραιώσουν το αίμα, οδηγώντας σε προβλήματα εάν έχετε διαταραχή αιμορραγίας ή επερχόμενη χειρουργική επέμβαση.
Άτομα που παίρνουν φάρμακα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση ή παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη πρέπει να προσέχουν με τα συμπληρώματα βασιλικού επειδή μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Συνίσταται, επίσης, αποφυγή κατά την κύηση. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση, να κάνετε πρώτα, ένα αλλεργιολογικό τεστ πριν από την κατανάλωση. Πριν από κάθε χρήση, είναι απαραίτητο να έχουν πλυθεί καλά τα φύλλα, για την απομάκρυνση των βακτηρίων.