Τι ευθύνεται για τις άσχημες μυρωδιές που επιμένουν;
Ενώ ο καταψύκτης θεωρείτε από πολλούς η λύση για την “αιώνια” διατήρηση τροφίμων σε ασφαλές περιβάλλον, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει καθώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν. Προκαλούν μάλιστα τις δυσάρεστες μυρωδιές που αισθάνεστε να αναδύονται μόλις ανοίξετε την πόρτα της κατάψυξης.
Τα βακτήρια, οι ζυμομύκητες και η μούχλα, που συνήθως ευθύνονται για τέτοιες ανεπιθύμητες μυρωδιές, μπορούν να αναπτυχθούν σε περιπτώσεις που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από -18℃ (η συνιστώμενη θερμοκρασία κατάψυξης). Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για αρκετές ώρες, είτε σε περίπτωση που τοποθετούμε στην κατάψυξη πολύ ζεστό φαγητό. Τρόφιμα που δεν είναι σωστά σφραγισμένα στα σκεύη, μπορούν παράλληλα να γίνουν κατάλληλο περιβάλλον για μεταφορά μικροβίων. Εξ ίσου σημαντικό είναι πως ορισμένα μικρόβια διατηρούνται στην κατάψυξη και συνεχίζουν την ανάπτυξη όταν το φαγητό αποψυχθεί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει όταν αποψύξουμε μερικώς ένα τρόφιμο, αφαιρούμε το σημείο που θέλουμε και το ξανά τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Όταν χαλάσει ένα φαγητό, σύμφωνα με το The Conversation, αναπτύσσονται μικρόβια που απελευθερώνουν όξυνες χημικές ενώσεις, και παράλληλα απελευθερώνονται πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Αυτές είναι είτε τα ευχάριστα αρώματα που αισθανόμαστε όταν τρώμε, είτε μυρωδιές αποτελούμενες από βακτήρια. Εκτός όμως από την ανάπτυξη μικροβίων που οδηγεί σε ανεπιθύμητες οσμές, υπάρχει και μια σειρά από διεργασίες που συμβαίνουν στην κατάψυξη, όπως οι αλλαγές στη δομή των τροφίμων. Αναλόγως με το πόσο γρήγορα ψύχεται ένα τρόφιμο, τα υδαρή στοιχεία παγώνουν απομακρύνοντας τα άλατα εκτός, αφού το καθαρό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το νερό με άλατα και σάκχαρα. Η διεργασία αυτή ονομάζεται “απόρριψη αλατιού”, κατά την οποία το νερό στα τρόφιμα παγώνει, ενώ τα οργανικά μόρια συγκεντρώνονται και αποβάλλονται. Εάν αυτά τα μόρια είναι πτητικά, αναλόγως με το ποσό στριμωγμένα είναι τα τρόφιμα στην κατάψυξη, μεταφέρονται σε άλλα σκεύη η σημεία.
Μερικά από τα πτητικά όπως το νερό, ονομάζονται «υδρόφιλα» ή υδάτινα και αυτά είναι που θα κάνουν το φαγητό να έχει άσχημη γεύση. Άλλα είναι τα «υδρόφοβα» που κολλάνε σε πράγματα όπως παγοθήκες σιλικόνης, με αποτέλεσμα να μυρίζουν. Τα οικιακά ψυγεία διαθέτουν και κατάψυξη, γεγονός που επίσης μπορεί να ενισχύσει τη μεταφορά δυσάρεστης μυρωδιάς, αφού οι δυο μονάδες μοιράζονται μια ενιαία πηγή ψύξης και ένα κανάλι ροής αέρα.
Εφόσον έχετε αποθηκεύσει τα τρόφιμα σε αεροστεγές δοχείο και οι μυρωδιά επιμένει, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα κυρίως για ένα σχολαστικό καθαρισμό:
- Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα από την κατάψυξη και ελέγξτε τα τρόφιμα για τυχόν αλλοιώσεις ή δυσάρεστες οσμές.
- Πετάξτε οτιδήποτε έχει σχηματίσει κρυστάλλους πάγου και αποθηκεύστε το υπόλοιπο σε ένα πιο δροσερό σκεύος. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε από το ψυγείο τρόφιμα με άσχημη οσμή.
- Αφού αφαιρέσετε όλα τα αντικείμενα, βγάλτε τα ράφια και καθαρίστε τα τυχόν υπολείμματα τροφίμων.
- Σκουπίστε όλες τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας ζεστό σαπουνόνερο ή ένα μείγμα από δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με ζεστό νερό.
- Πλύνετε όλα τα ράφια και τις θήκες πάγου και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς.
Σε περίπτωση που και μετά από αυτή τη διαδικασία οι ενοχλητική μυρωδιά επιμένει, πιθανόν ο καταψύκτες να απαιτεί βαθύτερο καθαρισμό ο οποίος προϋποθέτει ολική απόψυξη της συσκευής, η οποία θα παραμείνει απενεργοποιημένη για λίγες μέρες.