Κολοκάσι: το super food των Ικαριωτών

Κολοκάσι: το super food των Ικαριωτών

Του Κώστα Τσαγκά*

Μικρός το είχα ακούσει στο νησί της Ικαρίας και σίγουρα μου έμεινε χαραγμένο στην μνήμη μου. Μεγαλώνοντας στην μετεφηβική  μου ηλικία, δοκίμασα κολοκάσι στην σαλάτα. Όντας ερωτευμένος με το νησί της καταγωγής μου, ερωτεύομαι και όλα τα Ικαριώτικα, από τον χορό της, που κρατάει μερόνυχτα, από τα πανηγύρια της, τους ανθρώπους της, τα ηλιοβασιλέματά  της, τα ζώα τα φυτά, τον αέρα… έτσι ερωτεύτηκα και το κολοκάσι. Εξαιρετικό στη γεύση και μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για την υπερτροφή των Ικαριωτών στην οποία –λένε- ότι οφείλεται και το γεγονός πως ζουν περισσότερο…

 Πρόκειται λοιπόν περί βολβού σαν την πατάτα ή την σελινόριζα, με γεύση γλυκοπατάτας. Στο νησί είναι ως επί των πλείστον αυτοφυές, δεν το καλλιεργούν αλλά το βρίσκουν κοντά σε γραφικά ρυάκια, κρυστάλλινες πηγές και μικρούς χειμάρρους. Μάλιστα με την υπέρ-συλλογή των τελευταίων 10 -15 ετών, δυστυχώς παραλίγο να εξαφανιστεί εντελώς από την χλωρίδα του νησιού μας. Το φαινόμενο βέβαια παρατηρείται σε όλο το ελλαδικό χώρο και σε αλλά είδη. Συντελείται μία οργανωμένη καταστροφή, μια «ληστεία» στην χλωρίδα, ειδικά σε αρωματικά, θεραπευτικά φυτά. Στην Ικαριά δεν μπορείς να πεις ότι γίνεται οργανωμένα… οι Ικαριώτες, όταν το βρίσκουν το απολαμβάνουν, όπως και πολλά άλλα, όπως την ζωή γενικότερα. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό τους…

Κολοκάσι Ικαρία

 Βέβαια φροντίζουν όταν μαζεύουν κολοκάσια, να αφήνουν ένα τμήμα του στο χώμα, έτσι ώστε να αναγεννιέται. Το κολοκάσι σπάνια ανθίζει και έτσι  δεν παράγει σπόρους και μόνο η αναφύτευση του το πολλαπλασιάζει.

Και που λέτε… να κάτι σαλάτες από δω, να κάτι ιστορίες Ικαριώτικες από κει, να κάτι «κιθαράτες» αφηγήσεις στη Μαντουβάλα, να κάτι εξομολογήσεις στου Τσινιάου, πίστεψα και εγώ ότι μόνο στην Ικαρία υπάρχει και, μόνο οι Ικαριώτες έχουν το προνόμιο της γεύσης και των οφελειών του. Πρόσφατα όμως αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο. Έμαθα λοιπόν ότι προέρχεται από το είδος Colocasia esculenta και ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά). Η ιστορία του ξεκινά στη Μαλαισία και την Ινδία πριν από το 5000 π.Χ ενώ καλλιεργείται ακόμη συστηματικά, σε περιοχές της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, την Αυστραλία και τα νησιά του ειρηνικού. Επίσης καλλιεργείται και στα παράλια της Τουρκίας, στην περιοχή της Αττάλειας. Στην Ασία το λένε «αυτί του ελέφαντα» λόγω του ανάγλυφου σχήματος και του χρώματος του βολβού του. Το Κολοκάσι είναι ποώδες φυτό και το υπέργειο τμήμα του, φθάνει σε ύψος τα 1,50 – 2,00 μέτρα. Το ριζικό σύστημα είναι θυσσανώδες (δηλαδή δεν υπάρχει κεντρική ρίζα) και ο κύριος όγκος του συναντάται περίπου μέχρι ένα μέτρο κάτω από το έδαφος. Επίσης είναι πολύ γνωστό στην Κύπρο όπου καλλιεργείται συστηματικά και ο καταναλωτής το βρίσκει είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Μάλιστα στην αρχή του Φθινοπώρου πλήθος κόσμους συρρέει στο φεστιβάλ Κολοκασιού!

κολοκάσι Ικαρίας

Το κολοκάσι super food

Δεν έχουν εντελώς άδικο όσοι Ικαριώτες λένε πως σε αυτό οφείλεται η μακροβιότητα των κατοίκων του νησιού: είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ τα φύλλα του αποτελούν μία σημαντική πηγή βιταμινών Α και C! Ο βολβός του διαθέτει επίσης βιταμίνες Β6, C, E ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα φύλλα του διαθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς. Αυτά τα ολίγα για ένα 'παράξενο' φυτό αλλά τόσο παλιό και αγαπητό σε εμένα..... Οι συνταγές με κύριο συστατικό το κολοκάσι είναι πολλές, αλλά θα προτιμήσω να μάθω τις αυθεντικές, από οικεία και αγαπητά πρόσωπα από την Ικαριά ή Νικαριά όπως την λέμε εμείς και θα σας τις μεταφέρω...

*Ο Κώστας Τσαγκάς είναι Χειρούργος οδοντίατρος μα πάνω και πέρα απ’ όλα, φανατικός Ικαριώτης.

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;