Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρύο ή ζεστό φαγητό; Ποιο παχαίνει περισσότερο

ΑρχικήΟικιακάΚρύο ή ζεστό φαγητό; Ποιο παχαίνει περισσότερο
spot_img

cibum team

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τρώτε περισσότερο ανάλογα με το εάν το σάντουίτς σας είναι κρύο ή ζεστό;

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο,ωστόσο κι όμως υπάρχει διαφορά!

Ποια θερμοκρασία «σώζει» το βάρος σας

Η επιλογή ενός ζεστού τροφίμου αντί ενός κρύου μπορεί να είναι καλύτερη για τα κιλά σας και την περίμετρο της μέσης, σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα κρύο φαγητό ή ρόφημα θεωρούν το γεύμα τους λιγότερο χορταστικό, με αποτέλεσμα να το συνοδεύουν από επιπλέον φαγητό, όπως τηγανιτές πατάτες και μπισκότα, για να το συμπληρώσουν καταναλώνοντας έτσι τις διπλάσιες σχεδόν θερμίδες συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωνουν κρύα φαγητά ή ροφήματα.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 123 παραγγελίες πελατών σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης, που σέρβιρε ζεστά και κρύα σάντουιτς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοιες επιλογές και σε μια άλλη καφετέρια που πρόσφερε κυρίως κρύα και ζεστά ροφήματα. Όταν, λοιπόν, ένα πελάτης έπαιρνε ένα κρύο ρόφημα, είχε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αγοράσει και κάποιο τρόφιμο, όπως κρουασάν ή μάφιν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει μια πιθανή εξήγηση ως προς τους λόγους που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κρύα τρόφιμα είναι λιγότερο χορταστικά από τα ζεστά.

«Η βιβλιογραφία δείχνει ότι η θερμοκρασία σερβιρίσματος του φαγητού και των ροφημάτων επηρεάζει την ένταση και την αντίληψη της γεύσης και του αρώματος.

Σε γενικές γραμμές, καθώς η θερμοκρασία του φαγητού αυξάνεται, τα λιπαρά λιώνουν ενισχύοντας την απελευθέρωση του αρώματος και της γεύσης. Έτσι, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα για τα ζεστά τρόφιμα από ό,τι για τα κρύα».

* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο