Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χημικές ουσίες: Νέοι κανόνες της ΕΕ για ασφαλέστερα τατουάζ σε όλη την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΧημικές ουσίες: Νέοι κανόνες της ΕΕ για ασφαλέστερα τατουάζ σε όλη την ΕΕ
spot_img

Από τις 04/01/22 στην ΕΕ ισχύει περιορισμός για επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται σε μείγματα μελανιών δερματοστιξίας και μόνιμου μακιγιάζ.

Ο περιορισμός καλύπτει καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, χημικές ουσίες που απαγορεύονται στα καλλυντικά, ευαισθητοποιητικά του δέρματος, ερεθιστικά του δέρματος και των οφθαλμών, μεταλλικές προσμείξεις, αρωματικές αμίνες και ορισμένες χρωστικές.

Ενώ ορισμένα κράτη μέλη διέθεταν ήδη εθνική νομοθεσία για τον περιορισμό των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε μελάνια δερματοστιξίας, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ίση προστασία των πολιτών σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία κάνουν τατουάζ και του αν το μελάνι παρασκευάζεται στην ΕΕ ή όχι. Στην αγορά υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ουσίες που απαγορεύονται από σήμερα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 12 % των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν κάνει τατουάζ. Η Επιτροπή ενέκρινε τον περιορισμό τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για αλλεργίες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται στα τατουάζ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των κρατών μελών και βάσει επιστημονικών και κοινωνικοοικονομικών εκτιμήσεων επιπτώσεων που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA).

Ενώ ο περιορισμός αρχίζει να ισχύει από 04/01/22, η απαγόρευση των χρωστικών Pigment Blue 15 και Pigment Green 7 θα αρχίσει να ισχύει στις 4 Ιανουαρίου 2023. Χορηγήθηκε πρόσθετη παρέκκλιση ενός έτους ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις περισσότερος χρόνος να βρουν ασφαλείς εναλλακτικές για τις δύο αυτές χρωστικές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα