Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: Ο καφές βελτιώνει τις δυναμικές οπτικές δεξιότητες

ΑρχικήΟικιακάΝέα έρευνα: Ο καφές βελτιώνει τις δυναμικές οπτικές δεξιότητες
spot_img

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, για τη διερεύνηση των επιδράσεων της καφεΐνης στις δυναμικές οπτικές δεξιότητες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και την ακρίβεια ανίχνευσης για κινούμενους στόχους. Η καφεΐνη βελτίωσε επίσης τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων.

“Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας κινούνται — όπως η προσπάθεια να διασχίσουμε μια πολυσύχναστη διασταύρωση ως πεζοί ή να βρούμε κάτι σε ένα ράφι καθώς περπατάτε στους διαδρόμους ενός παντοπωλείου”, δήλωσε η Δρ Κριστίν Ντάλτον της Σχολής Οπτομετρίας και Επιστήμης Όρασης του Βατερλώ. “Η δοκιμή της οπτικής οξύτητας υπό δυναμικές συνθήκες μπορεί να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές μας επιδόσεις σε αυτά τα σενάρια σε σχέση με τις παραδοσιακές μετρήσεις στατικής οπτικής οξύτητας.”

Η οπτική οξύτητα, επίσης γνωστή ως διαύγεια της όρασης ή ευκρίνεια της όρασης, αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει μικρές λεπτομέρειες και μπορεί να μετρηθεί υπό στατικές (σταθερές) ή δυναμικές (κινούμενες) συνθήκες. Ενώ τόσο η στατική όσο και η δυναμική οπτική οξύτητα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας, οι δυναμικές δεξιότητες οπτικής οξύτητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις πολλές καθημερινές δραστηριότητες, στις οποίες κινούμαστε εμείς ή τα αντικείμενα γύρω μας.

«Ενώ γνωρίζουμε ήδη ότι η καφεΐνη αυξάνει την ταχύτητα των κινήσεων των ματιών, θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω πώς ακριβώς η καφεΐνη ενισχύει την οπτική επεξεργασία και διευκολύνει την ανίχνευση κινούμενων οπτικών ερεθισμάτων δοκιμάζοντας τη δυναμική οπτική οξύτητα», δήλωσε η συν-συγγραφέας Beatríz Redondo του Τμήματος Οπτικής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Σε δύο διαφορετικές ημέρες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες της μελέτης κατάπιαν μια κάψουλα καφεΐνης (4mg/kg), ενώ οι άλλοι μισοί κατάπιαν μια κάψουλα εικονικού φαρμάκου. Χρησιμοποιώντας μια δοκιμή που βασίζεται σε υπολογιστή και σχεδιάστηκε /επικυρώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, οι δυναμικές δεξιότητες οπτικής οξύτητας κάθε συμμετέχοντα μετρήθηκαν πριν και 60 λεπτά μετά την κατάποση της καφεΐνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταπιεί τις κάψουλες καφεΐνης, έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα κατά τον εντοπισμό μικρότερων κινούμενων ερεθισμάτων, υπονοώντας ότι η καφεΐνη επηρεάζει θετικά την επεξεργασία ερεθισμάτων και τη λήψη αποφάσεων των συμμετεχόντων. Η ταχύτητα κίνησης των ματιών και η ευαισθησία αντίθεσης, τα οποία εμπλέκονται στη δυναμική απόδοση οπτικής οξύτητας, ήταν επίσης ευαίσθητα στην πρόσληψη καφεΐνης.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμη για την οπτική λειτουργία ενός ατόμου, ενισχύοντας την εγρήγορση και τα συναισθήματα εγρήγορσης”, δήλωσε η Dalton. “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνες τις κρίσιμες, καθημερινές εργασίες, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου, η οδήγηση ποδηλάτου ή το παιχνίδι αθλημάτων, που απαιτούν από εμάς να φροντίζουμε για λεπτομερείς πληροφορίες σε κινούμενα αντικείμενα κατά τη λήψη αποφάσεων”.

Πηγή: Science Daily

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα