Το φαγητό είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής κουλτούρας και αυτό φαίνεται στην τέχνη: από ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής έως σύγχρονα έργα που συνδέονται με τα τρόφιμα και τον ρόλο τους στην ανθρώπινη εμπειρία.
Η Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, στην έκθεση «The Way We Eat» αφιερωμένη στα τρόφιμα, στην προετοιμασία, την αποθήκευση, την απόλαυση και την υπερκατανάλωσή τους ρίχνει φως σε περισσότερους από 100 κινεζικούς ιστορικούς θησαυρούς, έργα και αντικείμενα, πορσελάνινα κύπελλα, κεραμικά και μαγειρικά σκεύη.
Η έκθεση ανιχνεύει επίσης την τελετουργική και συμβολική σημασία του φαγητού στην κινεζική κουλτούρα και το πώς βοηθά στη διευκόλυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Yin Chao «το φαγητό έχει κεντρική θέση στις ζωές, αλλά είναι κάτι παραπάνω από καθημερινή αναγκαιότητα. Αυτό που τρώμε και πίνουμε, τα σκεύη που χρησιμοποιούμε, ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε φαγητό μας καθορίζουν».
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: διαδικασίες του τρόπου παρασκευής, αποθήκευσης και κατανάλωσης των τροφίμων. Πώς έχουν εξελιχθεί τα μαγειρικά είδη με την πάροδο των χρόνων. Η ανταλλαγή τροφίμων και εμπορευμάτων μέσω διαφορετικών πολιτισμών και οι τελετουργικές έννοιες του φαγητού στον κινεζικό πολιτισμό.
Καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους, προτείνουν και αγαπημένες τους συνταγές μαγειρικής.
«Ο Κινέζος ποιητής Su Dongpo (1037-1101), το όνομα του οποίου φέρει το δημοφιλές κινέζικο πιάτο Dongpo pork είπε κάποτε: “Ποτέ δεν μπορεί κανείς να ικανοποιήσει την επιθυμία του στόματος και του στομαχιού”.
Αρκετές θρυλικές φιγούρες στη μυθολογία συνδέονται με τη μαγειρική ιστορία της Κίνας. Ο Suiren λέγεται ότι δίδαξε στους αρχαίους λαούς να μαγειρεύουν ωμά τρόφιμα με φωτιά. Ο Fuxi δίδαξε το ψάρεμα και την κτηνοτροφία. Ο Shennong δίδαξε γεωργία και αγγειοπλαστική.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ιστορίες είναι αληθινές, αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει άφθονα δεδομένα που δείχνουν ότι η εξημέρωση φυτών και ζώων θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Τα είδη από διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα, την κατανάλωση και την αποθήκευση τροφίμων ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση των ανθρώπινων πληθυσμών, ενώ οι διαφορές στη μορφή και τη διακόσμηση μεταξύ των πολιτισμών όχι μόνο αποκαλύπτουν τεχνολογικές εξελίξεις στην ιστορία, αλλά υποδηλώνουν επίσης βαθύτερα αισθητικά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά νοήματα» αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης, η οποία διερευνά τη σημασία του φαγητού – όχι μόνο στην κινεζική κουλτούρα, αλλά και σαν ανθρώπινη εμπειρία γενικότερα.
Η έκθεση «The Way We Eat» θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2022.