Η φράση “έκαστο στο είδος του” ταιριάζει απόλυτα στα μαχαίρια κουζίνας.
Είστε και εσείς από εκείνους που χρησιμοποιούν ένα μαχαίρι στην κουζίνα για τα πάντα; Είτε πρόκειται να κόψετε tie-wrap, είτε ψωμί, είτε να τεμαχίσετε ένα κοτόπουλο (you got me); Αν είστε σαν κι εμένα και απλώς δεν σας αφορα αυτό το κομμάτι, παραμείνετε στην κακή συνήθεια. Αν όμως χρησιμοποιείτε το λάθος μαχαίρι από άγνοια, εδώ είναι κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πως και που να χρησιμοποιείτε το κάθε μαχαίρι.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαχαίρι ψωμιού για να κόψετε το κρέας, προτείνουν αρκετοί ειδικοί του χώρου. Αυτό γιατί τα μαχαίρια ψωμιού έχουν οδοντωτές άκρες που έχουν σχεδιαστεί για να κόβουν τα τρόφιμα με σκληρό εξωτερικό και μαλακό εσωτερικό, όπως το φρεσκοψημένο ψωμί. Μάλιστα ένα τέτοιο μαχαίρι είναι κοφτερό μόνο από τη μία πλευρά, κάτι που δεν είναι χρηστικό για το κρέας. Η χρήση ενός μαχαιριού ψωμιού για να κόψετε το κρέας θα έχει ως αποτέλεσμα να θαμπώσει το μαχαίρι και το σημαντικότερο, να δημιουργήσετε ένα κομμάτι κρέατος κακής ποιότητας, αφού το σκίσιμο του κρέατος με οδοντωτές άκρες θα δημιουργήσει ανομοιόμορφα κομμάτια κρέατος.
Αρκετοί μπορεί να συγχέουν το μαχαίρι του ψωμιού με το οικιακό μαχαίρι για κρέατα, που είναι οδοντωτό, αν και το δεύτερο είναι σχεδιασμένο με πιο σκληρές άκρες που είναι αιχμηρές και στις δύο πλευρές. Αυτό βέβαια δεν αφορά τους δεινούς κρεατοφάγους, καθώς υποστηρίζουν πως όταν πρόκειται για κρέας, τα μαχαίρια με λεία λεπίδα είναι η μόνη έγκυρη επιλογή. Επιπλέον, σημαντική επισήμανση είναι πως η κοπή μαγειρεμένου κρέατος είναι μια εντελώς διαφορετική εργασία από την κοπή ωμού κρέατος. Ένα μαχαίρι ψωμιού μπορεί να κάνει καλή δουλειά στο κόψιμο του μαγειρεμένου κρέατος, αλλά πιθανότατα θα καταστρέψει εντελώς το ωμό κρέας. Κατά βάση απαιτείται μια εντελώς διαφορετική επιλογή μαχαιριών για να κόψετε σωστά το ωμό κρέας.
Τα μαχαίρια που συνίστανται για κοπή κρέατος είναι:
Μαχαίρια σεφ.
Αυτοί οι τύποι μαχαιριών έχουν διάφορες χρήσεις σε μια κουζίνα, εξ ου και το όνομα. Είναι υπέροχα για να κόβετε οποιοδήποτε κρέας δεν είναι πολύ πυκνό. Δεν προορίζονται για χειρισμό οστών σε καμία περίπτωση.
Βοηθητικά μαχαίρια.
Ένα βοηθητικό μαχαίρι είναι παρόμοιο με το μαχαίρι του σεφ αλλά λίγο μικρότερο. Όπως και το μαχαίρι του σεφ, κατασκευάζονται για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κοπής μαγειρεμένου ή ωμού κρέατος. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για πυκνό κρέας ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τα κόκαλα.
Μαχαίρια τεμαχισμού (σε φέτες).
Αυτά τα μαχαίρια είναι γνωστά για το ότι έχουν μακριές, λεπτές λεπίδες που συνήθως έχουν μυτερή άκρη. Χρησιμοποιούνται για την κοπή λεπτών φετών κρέατος, είτε πρόκειται για χοιρινό, ψάρι, κοτόπουλο ή μοσχάρι. Είναι μια τρομερή επιλογή για πυκνό κρέας ή οτιδήποτε έχει να κάνει με το διαχωρισμό του κρέατος από τα κόκαλα.
Η γνώση των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών μαχαιριών κρέατος θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη όταν ετοιμάζετε το επόμενο γεύμα σας με βάση το κρέας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωμού κρέατος με μοναδικές ανάγκες, οπότε ας δούμε τι είδους μαχαίρια θα χρειαστείτε για τα κοινά κρέατα:
Μοσχαρίσιο κρέας. Θα χρειαστείτε μόνο ένα μαχαίρι του σεφ ή ένα βοηθητικό μαχαίρι για να δουλέψετε με τα περισσότερα κομμάτια βοείου κρέατος. Ωστόσο, συγκεκριμένες εργασίες μπορεί να απαιτούν κάτι λίγο πιο βαρύ, όπως ένας μπαλτάς. Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα του οστού που εμπλέκεται.
Κοτόπουλο. Το κοτόπουλο είναι πολύ πιο μαλακό κρέας από το μοσχάρι, επομένως μπορείτε να κάνετε τα περισσότερα κοψίματα με το μαχαίρι του σεφ ή με ένα βοηθητικό. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι τεμαχισμού εάν θέλετε να κάνετε εξαιρετικά λεπτές τομές.
Χοιρινό. Όπως και το κοτόπουλο, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα βοηθητικό ή ένα μαχαίρι σεφ για τα περισσότερα κομμάτια, μαζί με ένα μαχαίρι τεμαχισμού εάν χρειάζεστε λεπτές τομές.
Ψάρι. Ως το πιο μαλακό κρέας εκεί έξω, ένα τυπικό μαχαίρι ή ένα μαχαίρι σεφ είναι το μόνο που χρειάζεστε.
Όταν πρόκειται να διαλέξετε ένα μαχαίρι, πρέπει τελικά να σκεφτείτε πόσο πυκνό είναι το κρέας και πόσο κόκαλο δουλεύετε. Τα μαχαίρια τεμαχισμού χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία λεπτών φετών κρέατος. Ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κοπή ψωμιού σε φέτες.
Η χρήση ενός τέτοιου μαχαιριού θα καταστρέψει το ψωμί σας. Όπως και η χρήση άλλων μαχαιριών για να κόψετε το ψωμί, θα έχει ως αποτέλεσμα να συνθλίβετε το κομμάτι που κόβετε. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μαχαίρι τεμαχισμού δεν έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά γρήγορα ένα σκληρό εξωτερικό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένα μαχαίρι ψωμιού. Από την άλλη, ένα μαχαίρι ψωμιού μπορεί να λειτουργήσει τέλεια όταν πρόκειται για τεμαχισμό φρούτων και λαχανικών καθώς και αρτοσκευασμάτων εν γένη.
Οι διάφοροι τύποι μαχαιριών που βλέπουμε στα σύγχρονα σετ, έχουν δημιουργηθεί κατόπιν δοκιμών και αν και φαίνονται αρκετά παρόμοια, λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο, που αν τον κατανοήσουμε θα γίνει η ζωή μας στην κουζίνα πολύ πιο εύκολη.