Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

ΑρχικήΟικιακάΜειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι
spot_img

cibum team

Στην διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι μας υπάρχουν ορισμένες βασικές κι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Μια από αυτές είναι ότι τα ληγμένα τρόφιμα τα πετάμε στον κάδο σκουπιδιών με συνοπτικές διαδικασίες. Και καλά κάνουμε. Αν καταναλωθεί ένα τρόφιμο μετά την ημερομηνία λήξης του, ο παραγωγός και τυποποιητής του τροφίμου, ακόμα κι αν αυτό έχει συντηρηθεί στις προβλεπόμενες συνθήκες (πχ στο ψυγείο), δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Την παραπάνω αρχή δεν μπορεί κανείς να τη αμφισβητήσει. Είναι θεμελιώδης. Εκεί που μπορεί κανείς να δευτερολογήσει και τελικά να ‘’επέμβει’’ είναι στον ορισμό του … ληγμένου τροφίμου. Και ο καταναλωτής μπορεί να επενδύσει λίγο χρόνο στην κατανόηση του όρου διατηρισιμότητα τροφίμων και του τρόπου αποτύπωσης στην συσκευασία. Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε την ειδικό Άννα Λεκατσά, και πήραμε απαντήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Άννα Λεκατσά, Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων


Οι άσκοπες καταστροφές των τροφίμων που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά νοικοκυριά, επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο πορτοφόλι μας, αλλά και στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία μας.

 

Η κατανόηση των ημερομηνιών στις ετικέτες των τροφίμων θα μας βοηθήσει να χειριζόμαστε με έξυπνο τρόπο τα τρόφιμα που αγοράζουμε, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας και παράλληλα να αποτρέπουμε την σπατάλη τροφίμων (food waste).

 

Best before

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιότητές του σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

Εκφράζεται συνήθως ως  Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από

 

Use by

Στην περίπτωση των ευαλλοίωτων τροφίμων, που ενδέχεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας αντικαθίσταται από την τελική ημερομηνία ανάλωσης (ή λήξης) που αναγράφεται ως Ανάλωση έως…

 

Οι ημερομηνίες λήξης σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το θυμόμαστε πάντοτε και να μην καταναλώνουμε τα τρόφιμα μετά την τελική ημερομηνία ανάλωσης που αναγράφεται στην ετικέτα τους.

Αυτό φυσικά επηρεάζεται από την τήρηση των κανόνων αποθήκευσης, έτσι για παράδειγμα ένα μπουκάλι γάλα με διάρκεια ζωής ολίγων ημερών, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μέχρι την ημερομηνία λήξης, μόνο αν έχει διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες στο ψυγείο μας. Αν το αφήσουμε στο περιβάλλον ακόμη και για λίγες ώρες, είναι προφανές ότι η ημερομηνία αυτή δεν ισχύει πια, και το τρόφιμο μπορεί να γίνει ακατάλληλο για κατανάλωση.

Επιπλέον, πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του παραγωγού, για παράδειγμα αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι το τρόφιμο πρέπει να μπει σε ψυγείο μετά το άνοιγμα, αυτό θα πρέπει να συντηρηθεί στους 5οC ή χαμηλότερα.

Μετά την ημερομηνία λήξης, δεν καταναλώνουμε, ούτε μαγειρεύουμε, ούτε καταψύχουμε τα τρόφιμα. Μπορεί να μην είναι ασφαλή για κατανάλωση, ακόμη και αν δείχνουν ή μυρίζουν κανονικά. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι ή με την όσφρησή μας τα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις.

Οι ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας σχετίζονται με την ποιότητα των τροφίμων

Τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά μπορεί να μην είναι «στα καλύτερά» τους. Η υφή, τα αρώματα και η γεύση τους μπορεί να έχουν επηρεαστεί, σε άλλα τρόφιμα λιγότερο, σε άλλα περισσότερο, και ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσής τους.

Σε αυτήν την περίπτωση εμπιστευόμαστε πάντα τις αισθήσεις μας.  Αν έχουν καλή εμφάνιση, είναι απαλλαγμένα από ξένα σώματα όπως έντομα, μυρίζουν κανονικά και δεν έχουν κάτι περίεργο στη γεύση τους, τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε κανονικά! Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων!

Μειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι κατανοώντας τις ημερομηνίες διατηρίσιμότητας στις ετικέτες των τροφίμων. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο