Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

ΑρχικήΟικιακάΜειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι
spot_img

cibum team

 

Στην διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι μας υπάρχουν ορισμένες βασικές κι αδιαπραγμάτευτες αρχές. Μια από αυτές είναι ότι τα ληγμένα τρόφιμα τα πετάμε στον κάδο σκουπιδιών με συνοπτικές διαδικασίες. Και καλά κάνουμε. Αν καταναλωθεί ένα τρόφιμο μετά την ημερομηνία λήξης του, ο παραγωγός και τυποποιητής του τροφίμου, ακόμα κι αν αυτό έχει συντηρηθεί στις προβλεπόμενες συνθήκες (πχ στο ψυγείο), δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Την παραπάνω αρχή δεν μπορεί κανείς να τη αμφισβητήσει. Είναι θεμελιώδης. Εκεί που μπορεί κανείς να δευτερολογήσει και τελικά να ‘’επέμβει’’ είναι στον ορισμό του … ληγμένου τροφίμου. Και ο καταναλωτής μπορεί να επενδύσει λίγο χρόνο στην κατανόηση του όρου διατηρισιμότητα τροφίμων και του τρόπου αποτύπωσης στην συσκευασία. Για το θέμα αυτό ρωτήσαμε την ειδικό Άννα Λεκατσά, και πήραμε απαντήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν στο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Άννα Λεκατσά, Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων


Οι άσκοπες καταστροφές των τροφίμων που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά νοικοκυριά, επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στο πορτοφόλι μας, αλλά και στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία μας.

 

Η κατανόηση των ημερομηνιών στις ετικέτες των τροφίμων θα μας βοηθήσει να χειριζόμαστε με έξυπνο τρόπο τα τρόφιμα που αγοράζουμε, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας και παράλληλα να αποτρέπουμε την σπατάλη τροφίμων (food waste).

 

Best before

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιότητές του σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.

Εκφράζεται συνήθως ως  Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από

 

Use by

Στην περίπτωση των ευαλλοίωτων τροφίμων, που ενδέχεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας αντικαθίσταται από την τελική ημερομηνία ανάλωσης (ή λήξης) που αναγράφεται ως Ανάλωση έως…

 

Οι ημερομηνίες λήξης σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το θυμόμαστε πάντοτε και να μην καταναλώνουμε τα τρόφιμα μετά την τελική ημερομηνία ανάλωσης που αναγράφεται στην ετικέτα τους.

Αυτό φυσικά επηρεάζεται από την τήρηση των κανόνων αποθήκευσης, έτσι για παράδειγμα ένα μπουκάλι γάλα με διάρκεια ζωής ολίγων ημερών, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια μέχρι την ημερομηνία λήξης, μόνο αν έχει διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες στο ψυγείο μας. Αν το αφήσουμε στο περιβάλλον ακόμη και για λίγες ώρες, είναι προφανές ότι η ημερομηνία αυτή δεν ισχύει πια, και το τρόφιμο μπορεί να γίνει ακατάλληλο για κατανάλωση.

Επιπλέον, πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του παραγωγού, για παράδειγμα αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι το τρόφιμο πρέπει να μπει σε ψυγείο μετά το άνοιγμα, αυτό θα πρέπει να συντηρηθεί στους 5οC ή χαμηλότερα.

Μετά την ημερομηνία λήξης, δεν καταναλώνουμε, ούτε μαγειρεύουμε, ούτε καταψύχουμε τα τρόφιμα. Μπορεί να μην είναι ασφαλή για κατανάλωση, ακόμη και αν δείχνουν ή μυρίζουν κανονικά. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι ή με την όσφρησή μας τα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις.

 

Μειώστε την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι κατανοώντας τις ημερομηνίες διατηρίσιμότητας στις ετικέτες των τροφίμων. 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα